Od zakupu swojego auta obserwowałem zjawisko spadku dynamiki po zagrzaniu silnika. Szczególnie podczas gwałtowniejszego przyspieszania różnica była wyraźnie odczuwalna (auto nie "ciągło" tak jak na zimnym silniku).
Parę dni temu, zaglądałem w okolice akumulatora i zauważyłem że rura doprowadzająca powietrze do filtra wypadła z obudowy i leży na gdzieś na dole na osłonie. Włożyłem ją na miejsce i teraz rewelacja, samochód zbiera się bardzo dobrze niezależnie od temperatury.
Czy można to jakoś wytłumaczyć fachowo? Nie wiem czy dobrze słyszałem, że do spalania lepsze jest zimne powietrze, a w moim wypadku, kiedy rura była niepodpięta wlot powietrza znajdował się tuż za chłodnicą, czyli do filtra dostawało się nawet gorące), po podpięciu powietrze zasysane było z boku samochodu. Poza tym, po co ta rura by była?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 08:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum