Witam
Wczoraj miałem przykry incydent a mianowicie zapalił mi sie silnik wszystko jest potopione.
Mam pyanko co do tego własnie czy bardziej mi sie opłaca kupic anglika i przełożyć kierownice czy moze jednak wymienić silnik i osprzet a moze sprzedac go na czesci i nowego kupic ?
Dzieki wielkie za wszelka pomoc
Ostatnio zmieniony przez rzemyk Pią Lut 05, 2010 19:26, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 11:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 76 Skąd: Rabka-Zdrój
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 12:00
Tuż za silnikiem jest komputer, pod maską jest skrzynka z przekaźnikami i sporo kabli.
Jeśli sporo elementów uległo uszkodzeniu - to nie warto reanimować.
Fotki pomogły by ocenić zniszczenia.
Ostatnio zmieniony przez Raffaele Pią Lut 05, 2010 12:02, w całości zmieniany 1 raz
Tez miałem pożar auta ale nie na tyle drastyczny, a jak to sie stało, ze sie zapalił? jak jest w dobrym stanie to moge chłodnice od Ciebie odkupic bo w zeszłym tygodniu rozbilem swoja o fiata dublo.
_________________ Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligecja jest to, że się z nami nie kontaktują.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 12:28
Podstawowe pytanie w jakim stanie jest silnik. Komp na pewno do wymiany, osprzęt silnika w dużej mierze także. Wyglada na to że ogień do chłodnicy nie doszedł ale wysoka temp mogła ją rozszczelnić. To samo z pompą ABS, hamulcową i wspomagania. Jeśli miałbym wyrokować to naprawa nieopłacalna.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
wg. mnie najlepiej kupić poobijanego anglika za grosze i przełożyć wnętrze komory silnika.
Posztukować przewody wiązki i wymienić wszystko co stopione.
Kupno Niezniszczonego anglika to dużo większy koszt, a przekładka tego modelu wiąże się z wymiana lub profilowaniem ściany grodziowej a to czasochłonne zajęcie i nikt tego za grosze nie zrobi.
Ewentualny anglik po przekładce musiałbyś rejestrować od nowa bo opcja z zostawieniem papierów auta które masz jak wiadomo będzie niezgodna z prawem.
Dzieki wszystkim za pomoc. Narazie chłodnicy ani innych czesci nie sprzedaje bo jeszcze nie wiem co z nim bede robil. Kurcze slyszalem tez ze mozna niby tanio dostac samochod z niemiec z tych prarkingow co niemcy oddaj wzamian za dotacje od panstwa ale trzeba miec dobre znajomosci aby kupic taki samochod a jeszcze chcem dodac ze te samochody sa bez zadnych papierów
Cytat:
Tez miałem pożar auta ale nie na tyle drastyczny, a jak to sie stało, ze sie zapalił?
nie mam pojecia jak to sie stalo on sie nie zapali ale dosłownie cos wybuchlo bo byl nizly huk i odrazu ogien w silniku i pod nim. A Tobie dlaczego sie zapalil??
ja bym szukał silnika z osprzętem i przekładał. Przekładka w tym stanie gdzieś z 1tys jesli taki sam silnik. silnik z osprzętem może trafisz za 2tys. Zależy jak Ty sam widzisz to autko mi by było szkoda a zabawa z anglikami może wynieść Cie drożej i wiecej czasu kosztować
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Kurcze mi tez go szkoda bo to naprawde wspaniały samochod jak cos to tylko zamienie go na inny roverek żadna inna marka nie wchodzi w role
Tutaj zamieszczam zdjeci wydaje mi sie ze to jest przyczyna tylko nie wiem co tu jest a bardziej było i do czego to służyło
według mnie tutuaj sie zaczęło bo najwiejsze straty wlasnie sa tutuaj i maske najbardziej tutuaj przypaliło jak by mogl mi ktos powiedziec co to było
Z góry bardzo dziekuje
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 16:45
Pożar dotknął zbyt wielu elementów.
Kaplica
Lepiej kup anglika R400, tego będziesz miał jako dawcę organów
A jak już będziesz przy kupnie to weź sobie lepiej diesla SD [86KM] - najlepszy wybór. Jest wolny od wszystkich bolączek nękających silniki serii K, no i ma lepszą skrzynię. Zarówno skrzynia jak i silnik są produktami Powertrain.
slyszalem tez ze mozna niby tanio dostac samochod z niemiec z tych prarkingow co niemcy oddaj wzamian za dotacje od panstwa
Te auta są przeznaczone tylko do kasacji, jeżeli ktoś sprowadza je do polski to robi to nielegalnie!
Jakiś czas temu przywozili je własnie z niemiec wyciągali wszystko co się da i sama buda trafiała do kasacji w niemczech, ale tak czy tak to wszystko na lewo
slyszalem tez ze mozna niby tanio dostac samochod z niemiec z tych prarkingow co niemcy oddaj wzamian za dotacje od panstwa
Te auta są przeznaczone tylko do kasacji, jeżeli ktoś sprowadza je do polski to robi to nielegalnie!
Jakiś czas temu przywozili je własnie z niemiec wyciągali wszystko co się da i sama buda trafiała do kasacji w niemczech, ale tak czy tak to wszystko na lewo
kurcze ale wlasnie sie zastanawiam czy moze tak silnik zdobyc czy lepiej sobie odpuscic dla bezpieczenstwa
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 19:39
Sam silnik Cię nie urządzi.
Masz spalone poza silnikiem: kolektor ssący, zbiorniczek płynu chłodzącego z wężykami, zbiorniczek płynu do wspomagania, komputer, zbiorniczek płynu hamulcowego, puszkę z przekaźnikami - czyli kable ucierpiały, pompa ABS mogła siąść.
Sprzedaj go lepiej i kup innego.
Ja bym już nie zaufał autu które raz się paliło.
Ostatnio zmieniony przez Raffaele Pią Lut 05, 2010 19:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem jak długo w komorze silnika utrzymywała się wysoka temperatura, ale sądząc po fotkach trwało to dłuższą chwilę, więc prawdopodobne jest, że bardzo szybko na blachy w tej okolicy zacznie Ci wchodzić rude.
aiwer napisał/a:
Ja bym kupił anglika, przełożył co trzeba a resztę sprzedał
także w pełni zgadzam się z powyższą opinią. Jeśli ktoś zrobi to rzetelnie, będzie to chyba najlepsze rozwiązanie.
za 2,5 tys. masz anglika. wyjmiesz silnik i caly osprzet a zostanie ci masa czesci ktore potem spokojnie sprzedasz... elementy karoseri tylne lamp... wszelkiego rodzaju duperele... odzyskasz minimum z 500-700 zl jakis dobry znajmomy ktory zna sie na autach przelozy ci to za max 500 zl wydaje mi sie ze wiecej to nie powinno kosztowac. maske wymienisz i przemalujesz i auto gotowe... troche zabawy jest ale moim zdaniem sie oplaca...
_________________ www.dvhk.eu nowe forum nowe mozliwosci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum