Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:55 [R75] Jaką instalację LPG??
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2003
Witam!
Mam możliwość zakupu Roverka 75 z silnikiem KV6 2.5 litra w automacie z 2003r. Rocznie przejeżdżam ponad 20 tyś km i nie chciałbym zbankrutować tankując Pb Dlatego zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej. Tu zaznaczam, że jeżdżę autkiem z LPG (sekwencja) i temat nie jest mi obcy od paru lat. Zamierzam wstawić instalację IV generacji w porządnym warsztacie a nie gdzieś w szopie Chciałbym Was zapytać o wasze doświadczenia w tym temacie, jakie spalanie można uzyskać w mieście (nie mam ciężkiej nogi) czy w trasie lub tzw tryb mieszany, jaki pojemny może być zbiornik na gaz (im większy tym lepiej ) itp.
Generalnie szukam diesla, ale to autko wydaje się być "niezłą sztuką" ....
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 30, 2010 20:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Informacje ze strony znam, dlatego piszę że chcę IV generację w aucie takiej klasy nie ma co próbować z prostszymi instalacjami - chodzi mi tu o III generację. Ale jeśli ktoś ma doświadczenia w aucie podobnym jakie podałem, to bardzo proszę o podzielenie się. Sporo na forum próśb o pomoc z LPG osób które nie wymieniają filtrów itp lub bardzo nietypowe usterki jak awarie sterowników. Chciałem sprowokować do wypowiedzi osoby które w sposób wyważony mogły by doradzić w tym temacie.
Stag 300+, wtryski magic jet i gra muzyka 2.5V6 z automatem Tylko przypadkiem nie oddaj go do jakiś partaczy...nasz chodzi jak złoto, jeździ się tanio a 180KM robi swoje
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 18:15
Podstawa to dobry reduktor, wtryskiwacze i komp, na tym nie ma co oszczędzać. Nie daj sobie wmówić że np. na valtekach to będzie jeździć bo będziesz miał same problemy.
Dzięki za odpowiedzi
Markzo, nie mam takich zamiarów mam do wyboru dwa warsztaty oba ze świetną opinią a jeden z nich przetestował mój kuzyn - zagazował mazdę xedos 9 2.5 litra doładowana do 200 KM, jeździ rewelacyjnie, żadnych problemów.
Ciągle nurtuje mnie kwestia - jak duży może być zbiornik (toroidalny) w miejscu koła zapasowego??
Mój jest z automatem, więc spalanie o 1,5l-2l większe niż manual, w trasie przy jeździe 120-140 i wyprzedzaniu wszystkiego ok 10l, w miescie ok 13l nie masz się co bać tego silnika, ma świetne paramterty i jest naprawde trwały. Zbiornik - do naszego wchodzi 63l, z tym że fachmani dobrali ciut za wysoki i podłoga bagaja minialnie się podniosła, ale ja nie mam TV a w wersjach z TV i NAVi przy kole zapasowym jest część osprzętu i wtedy zbiornik ma ok 40l - sprawdzone, bo kumpel tak ma
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum