Ostatnio wysiadły mi przednie spryskiwacze. Z tego co poczytałem na forum mniej więcej wiem co może być nie tak.
Patrząc na schemat bezpieczników zauważyłem, że na tym samym bezpieczniku są też wycieraczki - jako, że wycieraczki działają zakładam, że to nie bezpiecznik. Czy dobrze zakładam?
Wiem, że może to być zepsuta pompka. Ale podobno to się rzadko zdarza.
Czy coś jeszcze może być powodem? Zapchane rurki?
Dziękuję za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 09:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 18:43
leszczu19901 napisał/a:
witam mam taki sam problem z spryskiwaczami i jak wymienić ta pompkę
Odkręcasz prawe przednie koło i plastikowe nadkole.
Wyjmujesz cały zbiorniczek, jest przykręcony trzema śrubkami M6.
I po kłopocie.
Kłopot to tylko dostać oryginalną pompkę ale można zastosować zamienniki np.z Forda podchodzą tylko trzeba przerobić wtyczkę zasilającą. Ja już wymieniłem komplet przód i tył, najpierw siadła jedna od tylnej wycieraczki a z czasem druga więc już mam spokój
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
U mnie najpierw słabo działały przednie spryskiwacze a potem przestały w ogóle i nie słychać pracy pompki a ponieważ żaden ze mnie mechanik powiedzcie mi czy dużo będzie mnie kosztowała taka wymiana w warsztacie?? A może ktoś może polecić mi dobry warsztat w Częstochowie??
Zależy ile weźmie za robociznę
Pompka to około 15/20zł wydatek, do tego np. 50/100zł za robociznę. Więc płacisz więcej za zrobienie niż za część, no ale... powyżej 120zł raczej nie powinien wziąć.
a jak najlepiej przeczyscic wężyki ? podejzewam zasyfione weze silniczek słychac ale tak jak by nie dawał rady a płynu ani kropla nie poleci zbiorniczek pełen płynu zimowego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum