Wysłany: Sob Lut 27, 2010 10:41 [R200 2.0TDI 98r.] Problem z kołami
Witam wszystkich. Mam taki problem ze od niedawna po przekroczeniu 80-100km/h zaczyna stukać w przednich kołach i kierownica bije raz w prawo i raz w lewo na przemian z dużą częstotliwością. Przypomina to trochę złapanie kapcia ale samochód jedzie prosto. Jak zwolnię to bicie nie ustaje, ale częstotliwość jest mniejsza... Może ktoś wie w czym problem? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez raddek0 Sob Lut 27, 2010 16:28, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 10:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może ostatnio wjechałeś w jakąś dziurę w jezdni? wybierz się do zakładu oponiarskiego i niech Ci sprawdzą koła. Jak są w porządku (wyważone i proste) to trzeba sprawdzić czy w zawieszeniu nie ma luzów.
Ja stawiałbym na półośki. Jeżeli wraz ze wzrostem prędkości się wzmaga drganie. Winna może być też oczywiście opona lub felga i od tego bym zaczynał sprawdzanie.
raddek0! Ten temat zostanie usunięty jeśli nie poprawisz jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, musisz w pierwszym poście użyć funkcji
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Tak jak wyżej myślę że musisz wyważyć ponownie koła przednie i powinno pomuc. Przy obecnym stanie naszych jezdni nie trudno zaliczyć jakąś dziurę i zgubić odważnik z koła.
sprawdzałem koła, czy nie spadły odważniki i wygląda na to że nie, felgi są proste a opony nie posiadają żadnych wybrzuszeń. hmmm... będę musiał odwiedzić mechanika.
A przy hamowaniu sie nie nasila? Jezeli tak to tarcze masz krzywe. Ja mam to samo w 620i.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum