Wysłany: Sro Mar 03, 2010 18:03 [R25 1.4 16v 00] Brak Ogrzewania Tylnej Szyby
Witam naprawilem sobie ogrzewania tylej szyby (przerwana wiazka pod klapa) oraz kupilem specjalny klej do sciezek boo 3 sciezki nie dzialaly (byly miejscami przepalone) ale jedna z nich po srodku (po nalozeniu kleju) nadal nie dziala. Jestem pewien ze dobrze nalozylem klej boo inne dzialaja - moze ma ktos jakies pomysly jak sprawdzic przewodzenie tej sciezki ? Jak sprawdzic czy ta sciezka moze byc jeszcze gdzies przepalona (chodz nie widac zadnych sladow) - czy moze byc nadal problem w przewodach ?
Dzieki
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 18:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
trzebaby miernikiem na koncach tej sciezynki pomacac, to pewnie sie cos urodzi, ale jesli tylko ona nie dziala, to znaczy ze gdzies jeszcze jest przerwana
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 18:47
Na 100% jest jeszcze gdzieś przerwa w tej niedziałającej ścieżce. Poświeć sobie na nią od wewnątrz latarką albo jakąś lampką a od zewnątrz popatrz czy na całej długości jest cała. Tak najłatwiej wykryć przerwę.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
U mnie rownież kilka nie grzeje. Wlasnie wczoraj próbowalem to pokleic ale ten cały klej był bardzo widoczny ( srebrny) i zrezygnowałem z tego. Jakim Ty klejem kleiłeś? Czy też jest widoczny na szybie?
Jak poznać ktory nie grzeje? Ja u siebie nie widze zadnych przerw. Sa tylko takie przejaśnione miejsca na tych paskach które nie grzeją. Czy to to jest wina nie grzejących pasków?
Bordos, U mnie nie dzialaly 3 - kupilem taki lakier/klej http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=937250502 i tasma klejaca (najlepiej uzyc tasmy izolacyjnej boo nie zostawia kleju na szybie) zrobilem tasmą sciezke tam gdzie mielem przerwe w nie grzejacym pasku i nalozylem klej, potem zrywasz tasme...
RaFaLuS, Ten lakier jest srebrny i musisz bardzo precyzyjnie przykleić 2 taśmy by utworzyc mala przerwe pomiedzy nimi... na 2 sciazkach udalo mi sie idealnie to zrobic - jesli cos nie wyjdzie mozesz uzyc zmywacza do paznokci... na jednej ktora mi nie grzeje troche to widac ale nie przeszkadza...
shilus82, darek_wp, dzieki - sprawdze miernikiem, a latarka probowalem ale sprawdze raz jeszcze...
no oky Dzieki wielkie;) Spróbuje jeszcze cos pokombinowac;] Ile warstw tego kleju nałożyłeś? Czy odrazu po nalożeniu zaczeły Ci grzać? A mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie czy te przerwy przez ktore ci nie grzalo to takie poprostu przejaśnione miejsca na tych paskach? U mnie wlasnie takie miejsca sa a po za tym nie widze nic innego;/
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 11:05
Bardzo prosto mozna zlokalizowac przerwe zwykla zaroweczka 12V ( gdy nie posiadamy miernika). Do jednej nozki zaroweczki podczepiamy kawalek przewodu a nastepnie drugi koniec tego przewodu doczepiamy do konektorka na szybie. Wolna nozka zaroweczki jedziemy po pasku. Gdy zaroweczka sie pali i nagle zgasnie oznacza to, ze w tym miejscu jest przerwa. Moze byc i odwrotnie, zaroweczka zgaszona i nagle sie zapali co oznacza rowniez przerwe.
Reasumujac..... na sprawnym pasku napiecie powino byc w okolicach 6-7V, na uszkodzonym 100% czyli 12V a z drugiej strony przerwy bedzie 0.
Oczywiscie musi byc wlaczone ogrzewanie szyby w czasie sprawdzania.
ja to ustrojstwo w matizie naprawialem. Sciezki okleilem tasma malarska,polozylem 2 warstwy,wlaczylem ogrzewanie na 2 minutki, poczekalem troszeczke az wystygnie i jeszcze jedna warstewke walnalem i działało jak złoto
RaFaLuS, Nalozylem tak by nie bylo widac przerw czyli gladka warstwe... Ja odczekalem kilka godzin (niby pisze ze chyba 10/30 minut) i potem odrazu widzisz czy grzeja... Umnie na 2 byly ciemne miejsca (jakby przepalone) na jednej takie przetarte - moze ktos za mocno mył szyby
Tylko ze u mnie te przerwy sa bardzo duże )nawet do 4cm) i na jednym pasku jest ich kilka. Spowodowane jest to tym ze na tych pasakach bylo przyklejone swiatlo stop i jacys poprzedni wlasciciele pewnie zdejmowali ten stop kika razy i stop odrywal sie razem z paskami. wracając do tematu kleju to bedzie cięzko takie sito tym skleić. Macie jakieś inne pomysły?
RaFaLuS nwet takie sitko da sie naprawić, tylko trzeba okleić ściezki i do dzieła, mazać kleikiem.Djboo najpierw nalozylem 2 warstwy (sciezki zimne), potem wlaczylem na chwile, bo tak bylo w instrukcji kleju napisane, a po wylaczeniu poczekalem az przestygnie wszystko, na dworze bylo jakies 7-8 stopni na plusie, bo to marzec był, a potem jeszcze raz maznałem, nic sie nie zapalilo ani nawet nie dymiło, a potem działało
RaFaLuS, U mnie jest tez przerwa okolo 3cm i wlasnie wczoraj udalo mi sie to naprawic Grzeje ale wydaje mi sie ze cos jakos slabo przewodzi... wiec chyba zrobie jeszcze jedna warstwe tak jak pisze shilus82,
RaFaLuS, Nie mam innch pomyslow - sproboj zobaczysz co bedzie - jak nie to wymien szybe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum