Wysłany: Nie Mar 21, 2010 23:17 Podróż Kraków - Maribor (Słowenia)
Witam,
wybieram się w podróż Kraków - Maribor (czyli Polska - Słowenia). Najrozsądniejsza drogą jest przejazd przez Słowację (Żylina, Bratysława) oraz Austrię (Wiedeń, Graz).
Jako, że nie często mam okazję na dłuższe, szczególnie zagraniczne wyprawy, chciałbym prosić o odpowiedź na nurtujące mnie pytani bardziej obytych w temacie...
1) Wiem, że potrzebuję kupić winiety. Mogę to zrobić albo po wjeździe do danego państwa, albo w Polce na stronie PZMotu (cena jest jednak odpowiednio wyższa, głównie ze względu na przesyłkę). Czy jestem w stanie kupić winiety w Krakowie? Obiło mi się o uszy, że tak, ale nie wiem gdzie.
2) Czy winietę mogę kupić wjeżdżając na płatny odcinek, czy muszę ja kupić wcześniej np. na stacji benzynowej?
3) Z rzeczy które muszę mieć w samochodzie, na Austrię: kamizelka, apteczka, a na Słowację dodatkowo komplet żarówek na zapas, czy o czymś zapomniałem? (pomijam wymagane i w Polsce wyposażenie: gaśnica, trójkąt, etc)
4) Posiadam instalację gazową, czy nie będę miał problemu z zatankowaniem gazu? Końcówki są takie same jak w Polsce?
5) Do Roverka posiadam jedynie ubezpieczenie OC. Chciałbym dokupić jakieś Assistance. Czy mogę to zrobić bez kupowania dodatkowo AC? Jaki Assitance polecacie? Jaki jest szacunkowy koszt?
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Ps. Wszelkie dobre rady mile widziane.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 23:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Najrozsądniejsza drogą jest przejazd przez Słowację (Żylina, Bratysława) oraz Austrię (Wiedeń, Graz).
Tak, Tam na Zwardoń teraz pierwszy poza-miastowy Tunel otworzyli i droga całkiem szybka jest Czyli KRK-Zywiec-Zwardon-Zilina-Wieden-Graz i dalej na Maribor
Słowenia fajny kraj pojedz sobie do Lubljany jeszcze super miasto
Cytat:
1) Wiem, że potrzebuję kupić winiety. Mogę to zrobić albo po wjeździe do danego państwa, albo w Polce na stronie PZMotu (cena jest jednak odpowiednio wyższa, głównie ze względu na przesyłkę). Czy jestem w stanie kupić winiety w Krakowie? Obiło mi się o uszy, że tak, ale nie wiem gdzie.
Nie kupuj Winiet w Polsce, ŹDZIERSTWO Kup sobie na Słowację na pierwszej lepszej stacji paliwowej po normalnej cenie euro Tak samo w Austrii
Homi napisał/a:
2) Czy winietę mogę kupić wjeżdżając na płatny odcinek, czy muszę ja kupić wcześniej np. na stacji benzynowej?
Możesz kupić tez na autostradzie, ale lepiej kup przed na jakiejś stacji paliw
Cytat:
3) Z rzeczy które muszę mieć w samochodzie, na Austrię: kamizelka, apteczka, a na Słowację dodatkowo komplet żarówek na zapas, czy o czymś zapomniałem? (pomijam wymagane i w Polsce wyposażenie: gaśnica, trójkąt, etc)
Kamizelki dla kaczej osoby co jest w aucie nie tylko jedna dla kierowcy Ja bez tego objechałem po europy i nikt mi tego nie sprawdzał
Homi napisał/a:
4) Posiadam instalację gazową, czy nie będę miał problemu z zatankowaniem gazu? Końcówki są takie same jak w Polsce?
Na Słowacji są takie same mi sie wydaje na Słowacji tez, w Austrii LPG nie ma, jest to raczej bardzo mało popularne, prędzej gaz ziemny można tankować Dlatego zatankuj na Slowacji jeszcze.
Homi napisał/a:
5) Do Roverka posiadam jedynie ubezpieczenie OC
Nie doradzę nic mi tam OC wystarczyło.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
w Austrii LPG nie ma, jest to raczej bardzo mało popularne, prędzej gaz ziemny można tankować Dlatego zatankuj na Slowacji jeszcze.
Z miesiac temu lecialem fragment tej trasy i znajomi autkiem na gaz mieli liste stacji jakie po drodze byly LPG mozna zatankowac, ale na niektorych tylko stacjach, przed Grazem jest na autostradzie, pamietam, bo stawalismy
Poszukaj w necie, sa wykazy stacji
Czechy i Slowacja raczej bezproblemowo z koncowkami. O Sloweni nic nie powiem
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jeśli masz CB radio, to sprawdź jaki rodzaj jest dozwolony w Austrii Słyszałęm o problemach z policją w tym zakresie, ale może to plotki (?) Lepiej jednak sprawdzić, zanim się pojedzie - nawet jeśli jedzie się do Triss
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Chodzi o to ze w razie śniegu nie wolno tobie jechać na letnich + np łańcuchach lub same letnie tylko musisz mieć zimówki. Teraz jak jest ciepło i raczej już śniegu nie będzie to nie trzeba mieć zimówek. Tylko jak spadnie śnieg to musisz mieć zimówki bo w razie kontroli będzie mandat lub zakaz poruszania sie.
Ale raczej śniegu w stronę Grazu juz nie będzie wiec można na letnich śmigać
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum