Wysłany: Pią Mar 12, 2010 15:21 [R416 Si 99r] Wymiana kpl rozrzadu
Witam
Wlasnie zakupilem kpl rozrzad (pasek, pompa i napinaz automatyczny) i chce zabrac sie za wymiane. Nie wiem czy lepiej samemu czy oddac w jakies dobre rece? Wymienialem juz pasek ale nie w roverze.
Mam pytanie odnosnie kilku spraw a przede wszystkim chodzi mi o jedno.
- jak odkrecic kolo pasowe? Czy najpierw sciagnac pasek z alternatora a dopiero pozniej odkrecac? Jak zablokowac to kolo zeby wal sie nie obracal?
-kolejne pytanie jest takie - potrzebuje odkrecic te dwa kola zebate u gory poniewaz musze wymienic ta gorna wewnetrzna plastikowa obudowe, czy bedzie z tym problem i czy musze zablokowac jakos te kola? Czy da sie to odkreci bez specjanej blokady?
Na co jeszcze musze zwrocic uwage?
Znaki wszystkie wiem gdzie sa, widzialem na filmiku jak wymienic pasek i napinacz wiec tu nie bedzie problemu. Nie wiem jeszcze jak z pompa ale wydaje mi sie ze tylko wystarczy spuscic plyn z chlodnicy, odkrecic pompe i zalozyc nowa tak mysle.
Czy nie bede mial problemow jezeli nie bede robil tego na kanale? Nie mam kanalu niestety. Czy nalezy wtedy sciagnac kolo i podniesc na podnosniku?
Jezeli ktos to juz robil to prosze o pomoc!
Z góry bardzo dziekuje
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 15:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mieliśmy duży problem z odkręceniem śruby koła pasowego. Jeżeli uda się odkręcić śrubę to dokładnie ustaw znaki. W TYM temacie (szczególnie w ostatnim poście) opisałem, że należy bardzo dokładnie sprawdzić znaki. Jeżeli masz chwilę to przeczytaj.
Dzieki za pomoc. Przeczytalem wszystko i bede mial to na uwadze. Jezeli macie jeszcze jakies spostrzerzenia z wlasnych doswiadczen i chcecie sie podzielic to bardzo bym prosil.
Moze ma ktos jakis dobry sposob na odkrecenie nieszczesnej sruby od kola pasowego?
witam.robilem wielokrotnie hgf i rozne inne remonty w tego typu silnikach.ostatnio robilem rovera ojca tez hgf i gdy zobaczylem jaki dostep jest do dolnej czesci silnika,nie majac kanalu,zrezygnowalem z wymiany.zrobie niespodzianke jakiemus mechanikowi. nie ma jak to w polonezie.wszystko na wierzchu i wymiana rozrzadu jest bajecznie prosta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum