Wysłany: Sob Mar 13, 2010 09:26 [214 si 97] nietypowy problem prosze o pomoc
Witam wszystkich!! problem jest tego typu ze z rury wydechowej wydobywa sie bardzo duzo wody,i pytanie z kad ta woda. czy mozliwe jest ze jest podawane za duzo mieszanki paliwa i sie nie spala wszystko,czy moze to byc czujnik paliwa?? bardzo prosze io pomoc ,dodam ze pali 10l/100
W warunkach ziemskich podczas spalania (czyli niczego innego, jak egzotermicznego procesu utleniania), produktami spalania ZAWSZE będzie m.inn. WODA. Czy to w postaci pary, czy, jeśli układ odprowadzania spalin jest w stanie skutecznie je schłodzić do temp. niższej, niż skraplanie się wody, sama woda w postaci ciekłej.
I nie ma znaczenia, czy spalasz benzynę, węgiel, koks, drewno, stare szmaty czy ciało w krematorium. Produktem spalania będzie też zawsze woda.
Mało tego, np. każdy człowiek też produkuje wodę, przy oddychaniu (czyli wprowadzaniu tlenu, zawartego w powietrzu, do krwi, który niesie hemoglobina do komórek, które żyją na bazie procesu spalania komórkowego, odprowadza ona również CO2 do płuc).
Powracając - jeśli w układzie chłodzenia silnika nie ubywa cieczy chłodzącej - to zjawiskiem wody w spalinach nie przejmowałbym się. To naturalna konsekwencja spalania paliwa. Jeśli zaś ciecz chłodząca ubywa, co w przypadku silnika Rovera serii K jest, niestety, dość częstą przypadłością, to może mieć miejsce w silniku nieszczelność na połączeniu głowica - blok, przez które ciecz chłodząca przedostaje się do komór spalania i ulega wyrzucaniu do wydechu, gdzie się skrapla i gromadzi.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
musze sprawdzic czy czuc,,, a co do sady to raczej dobra bo podpinałem swojego rowerka do komputera i wszystko było ok poza termostatem ale go juz wymieniłem
Zależy jakie trasy robisz Roverkiem, jak mega krótkie to sie ni dziw bo to raczej norma. Ja mam w R400 1.6 spalanie na poziomie 7litrow, ale jak sprawdziłem na krótkich odcinkach np 5km i dłuższy postoj to te 9litrów to norma. Zreszta na ten temat na forum było juz niejednokrotnie wiec poszukaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum