Wysłany: Pon Mar 15, 2010 07:36 [R75] Czy poduszki czołowe odpalaja razem?
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
witam.
mam pytanie odnośnie poduszek czołowych w r75, mianowicie czy obecność poduszki pasażera świadczy o tym że poduszka kierowcy również nie zostałą wystrzelona? cze r75 wyczuwa nieobecnośc pasażera podczas kolizji i może wtedy odpalić jedynie poduszkę kierowcy?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 22:17, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 07:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Każda poducha ma swój czujnik i może być tak , że wystrzeli tylko jedna. Ale to sie bardzo rzadko zdarza, na ogół strzelają obie. W R75 nie ma czujnika obecności pasażera.
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 16:14
phuss napisał/a:
Każda poducha ma swój czujnik i może być tak , że wystrzeli tylko jedna.
każda poduszka ma swój moduł do odpalenia, ale czujnik jest jeden ( SRS DCU ) do uderzenia czołowego i tylnego, oraz dwa czujniki ( po jednym na każdą stronę ) do uderzeń bocznych . Przy czołowym oprócz wywalenia obu poduszek , aktywują się napinacze wszystkich pasów.
wobec tego mogę domniemywać że rover nie miał odpalonych poduszek skoro poducha pasażera jest na miejscu? (poducha kierowcy też jest tyle że po ewentualnym odpaleniu handlarz mógł założyć nową żeby nie było dziury a od strony pasażera wystarczy założyć zaślepkę). dodam że świeci kontrolka, aczkolwiek nie sprawdzałem jeszcze wtyczek pod siedzeniem.
jak jest czujnik pasażerów w wyposażeniu to na środku podsufitki jest coś na kształt latającego spodka, talerza z czujkami skierowanymi w stronę siedzeń.
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 19:13
Marek_75 napisał/a:
jak jest czujnik pasażerów w wyposażeniu to na środku podsufitki jest coś na kształt latającego spodka, talerza z czujkami skierowanymi w stronę siedzeń.
to są czujniki pojemnościowe do wykrycia ruchu np. wybicie szyby, włamanie itd.
ochrona ultradźwiękowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum