Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam!
To mój VIN SARRTSWZSAD247002
Czy można sprawdzić jaki był fabrycznie zamontowany ECU w moim aucie?
Bardzo proszę o pomoc jak to sprawdzić.
Pozdrawiam
riat
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 14:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po numerze vin niestety nie znajdziemy jaki fabrycznie był zamontowany komp.
Masz tu numery ECU które występowały w twojej wersji: MKC 103480, MKC 104030, MKC 103460, MKC 104031, MKC 103462, MKC 103370, MKC 104032. Osobiście szukałbym tego ostatniego.
A co się dzieje z autem
Tak, tylko przed kupnem jakiegokolwiek zestawu sprawdź swój moduł centralki (czarne pudełeczko) pod względem ilości wtyczek, bo występowały moduły z jedną jak i dwiema wtyczkami. Moduł znajdziesz za środkową konsolą.
To proste!
Jechałem i nagle wszystko padło! Silnik zgasł i więcej nie zapalił.
Początkowo myślałem, że to immo. Wyciąłem i nic, nadal nie pali. Zmieniłem kompa na inny też z wyciętym immo i nadal nic.
Pan diagnosta wydał wyrok; oba kompy są kaput!
Nie bardzo wierze w tego diagnostę ale nie mam innego i nie wiem co robić.
Postanowiłem wymienić wszystko, czyli kompa, immo i pilota. Czy to co da? Nie wiem. Ale nie mam innych pomysłów. Auto stoi mi 2-gi miesiąc i tyle. Oczywiście mogę zaciągnąć auto na sznurku do autoryzowanego diagnosty rovera który też nic nie zrobi a zawoła ze dwa razy tyle co auto jest warte!!! Jak wymieie samego kompa bez wycinania immo to mam znowu kilka stów za zgranie tego nowego kompa ze starym immo i pilotem.
Tok na boku, po co komu immo w 17-to letnim aucie? Żeby nie ukradli? A kto y to kradł?
To tyle
Pozdrawiam
r
Nie sprawdziłem bo nie wiem jak się to robi!
Ale chyba nie leją bo nie czuć benzyny z rury i jak po dłuższym kręceniu odstał pół dnia to złapał na moment i zdechł. Jak wykręciłem świece to były suche. A pompa pompuje . Słychać ją . Jak zdjąłem wężyk tak koło kompa i pokręciłem rozruchem t sikło na moment i przestało.
Po kolei;
A jaki jest namiar na kolegę Mariusza?
Sądzę, że te wtryski nie leją, ale zrobię tak jak radzisz. Myślę, że immo jak tylko rozruch zacznie kręcić to je wycina (Aby nikt auta nie ukradł he,he)
A co do gazu, to właśnie jechałem na lpg jak wszystko padło. Pierwsze co zrobiłem to próby zapalenia na samym gazie potem na samej benzynie i tak w kółka aż padł aku.
Na moje oko jak tylko rozruch zaczyna kręcić to komp wycina paliwo. Inaczej odcina wtryski. i tyle.
[ Dodano: Sro Wrz 05, 2012 17:33 ]
Zara Kolego!
Coś mi świta!
Co właściwie się dzieje jak zaczyna kręcić rozruch?
Pompa staje, czy wycinają się wtryski?
Jak pamiętam, chyba staje pompa bo przestaje ją być słychać!!!
Jeżeli tak to co!? Jaki wiosek?
Zara Kolego!
Coś mi świta!
Co właściwie się dzieje jak zaczyna kręcić rozruch?
Pompa staje, czy wycinają się wtryski?
Jak pamiętam, chyba staje pompa bo przestaje ją być słychać!!!
Jeżeli tak to co!? Jaki wiosek?
Po przekręceniu stacyjki pompa napełnia układ paliwa, jak już przekręcisz na zapłon to pracuje non stop.
Po przekręceniu na 2 pozycję pompa paliwa pracuje przez chwilę aby ustalić wstępne ciśnienie w przewodach paliwowych. W czasie rozruchu i już pracy silnika pracuje bez przerwy.
Skąd jesteś kolego?
Najprościej własnie listwę do góry skierować i patrzeć czy sika (powinna być rozpylana mgiełka na wysokość około 50cm).
Jak tego niema a jest iskra to coś z wiązką od wtrysków lub tranzystory sterujące wtryskami (ale mało prawdopodobne aby obydwa na raz padły).
Mam nadzieję że wszystkie bezpieczniki sprawdzone oraz czy napięcie jest na wtryskiwaczach?
Więc tak,
Jestem z W-wy
Chyba jednak jak przekręcam kluczyk w II to pompa siada i po prostu nie pompuje paliwa!!!
Zaraz z rańca zabiorę się za eksperymenty. Oczywiście sprawdzę listwę ale raczej nic z tego nie będzie bo pompa nie pompuje. Zrobię to dla "elegancji badawczej"
A tak przy okazji gdzie są te trazystory i jak je przetestować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum