Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was ma doświadczenia z wymianą linki napędu szyby. Co prawda nie dotyczy to bezpośrednio Roverka, jednak zakładam, że mechanizm jest dosyć podobny (Mitsubishi Colt). Z tego co zauważyłem to linka w jednym miejscu zaczęła korodować i oderwało się dwa włókna, co w końcu doprowadziło do jej zerwania. Myślałem nad wymianą całego mechanizmu, ale po pierwsze jest trudno dostępny a jak już się pojawi gdzieś na Alledrogo to cena z kosmosu (ładnych kilka procent wartości auta ).
Jeśli ktoś z Was bawił się w naprawę takiego układu to może podpowie gdzie szukać linki (sklep "metalowy" czy raczej z częściami do rowerów) oraz czy zostawiać oryginalne pancerze czy je też wymieniać. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez thef Czw Kwi 08, 2010 19:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 05:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 84 Skąd: Kraków-Krynica
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 07:59
Witaj!Miałem ten sam problem i poradziłem sobie sam. Linkę stalową w moim przypadku 3mm można kupić w sklepach z częściami do kosiarek i częściami do motocykli. Mnie się udało kupić w zakładzie naprawy tachografów. Tam dorobili mi też zaciski do zakończenia linki.Po założeniu na cały mechanizm zaklepuje się końcówkę młotkiem.Radzę dokładnie zmierzyć długość linki,bo to jest b.ważne.Powodzenia.
cześć ! a jak wyglądały te końcówki do zaklepania? bo dziś demontowałem mechanizm od strony kierowcy, strzeliła linka, może kolega wie jaka długość linki do frela jest potrzebna, i jeszcze zapytam ten mechanizm z silnikiem po prostu się rozkręca?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 84 Skąd: Kraków-Krynica
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 19:55
Trzeba zmierzyć długość tej starej.No i na końcu linki są takie metalowe zakończenia, to je trzeba dorobić, a w środkowej części jeszcze jedno takie zakucie w takim plastiku, który jest umocowany na tej metalowej prowadnicy.Mechanizm silniczka trzeba rozebrać,aby się dostać do tej plastikowej rolki.Robota prosta,intuicyjna.
Dzięki za podpowiedzi i słowa zachęty. Jak znajdę trochę wolnego czasu aby ustrojstwo wymontować, zmierzyć i dokupić linkę to dam znać z rezultatów. Na razie nie ruszałem, gdyż linka urwała mi się tak, że szyba jest na szczęście domknięta. Odłączyłem jedynie zasilanie silnika aby jej przypadkiem nie opuścić.
P.S. Widzę że moderacja zmieniła lekko temat, mam nadzieję że nie podpadłem za mocno pierwotną wersją
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 21:59
Marcin na konopnicy jest zakład co dorabia przewody hamulcowe, do mazdy i do motoru w stalowym oplocie u nich robilem:-) napewno i na linke ci ładnie zaprasują te końcówki a w dodatku są bardzo tani:-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum