Wysłany: Sob Mar 27, 2010 22:17 [R400 1,6si 98]rdza na nadkolach
witam zima mineła no i po umyciu autka niemiłe zaskoczenie nadkola tylne do roboty i tu pada pytanko czy ktoś miał do czynienia z nakładkami bo znalazłem na allegro komplecik który by mnie kosztował mniej niż malowanie.Szpachlę zrobi mi kumpel no a jak się dowiedziałem ile lakierek by mnie kosztował (oczywiście metalik)to troszkę dużo jak na okres pokryzysowy nakładki 4 szt. 235zl też nie tanio.więc pytam czy ktoś już to montował jak to się trzyma,czy nie odpadnie itp.acha no i jeszcze pytanko do wszędzie są do modelu rover400 4 dzwiowy no a ja mam hatchback no i się chyba mówi 5 drzwi czy to różnica i czy będą pasować
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 22:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sobrus, ciekawe czy Ci dobry kolor przysla ja w mieszalni lakierow widizalem probniki koloru MNX, kazdy podobny ale jednak rozniace sie od siebie! do srebrnego ciezko dobrac wlasciwiy...a w sprayu tym bardziej
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
faecd, takie nakładki pasowałyby mi do lusterek i klamek
a co do mieszania lakierów. Z biegiem czasu każdy lakier dostaje po tyłku tzn. płowieje. Kolejna sprawa to nanoszenie owego lakieru. Ja dorabiałem sobie lakier w mieszalni nie z kodu lakieru lecz z elementu. Niecałe 40zł i mam go w spreju. Malowałem nim i jako że pierwszy raz to robiłem to odcień różni się trochę. Myślę że to kwestia polerki.
Ogólnie jeśli nie włożyłeś jeszcze sporo w samochód to najlepiej sprzedać go bo po następnej zimie zobaczysz co to rdza. Po tamtej zimie były dwa ogniska a po tej jest już masakra. Blacha to najsłabszy punkt tego samochodu.
Sprzedać oczywiście i kupić nowszego R
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
no ciekawe te e lakiery tylko trzeba dobrze poczytać żęby farbę dobrać z tego co czytam to na metalik jeszcze jakąś bezbarwną trzeba pomalować no i kolorek tu jest problem czy może ktoś wie czy na dokumentach jest jakiś numer lakieru bo wszystko po niemiecku i nie mam pojęcia o co tam chodzi albo jakaś paleta kolorów farb Rover na bo przecierz we wszystkich kolorach świata aut nie malowali a z tego co pamiętam to mój kolor to jakaś nocna czerwień już nie pamiętam a papieru z nazwą za cholerę znależć nie mogę.
bagin1980, na tabliczce pomiędzy drzwiami kierowcy i tylnymi masz napisane jakie jest oznaczenie Twojego koloru. Wystarczy że powiesz w mieszalni ten kod i powinni dobrać.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
klameczki i lusterka masz rewelacja pierwsza klasa, ale na nakladki to tragedia, kiedyś sam przez chwile o tym myślalem, ale zoabczyłem rovera 600 z czyms takim bleeeeeeeee fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
i pierwsze moje skojarzenie ze mu pordzewiał i chciał to zakryć.
bagin1980, zdejmij klapke od wlewu paliwa i idź do normalnej mieszalni niech Ci dobiorą i zrobią spray, bedziesz miał pewnosć że wszystko bedzie ok. Metalik nakładasz w ten sposób że malujesz kolorem a później nakładasz bezbarwny. I jak dobrze podeschnie to trzeba go wypolerować żeby wyglądał przyzwoicie. A te nakładki to sobie daruj bo są paskudne A dołożysz 150zł do ceny tych nakladek i blacharz zrobi Ci reperaturki i pomaluje i bedziesz miał święty spokój.
olek997, jeszcze nie zgłupiałem żeby robić takie rzeczy
a co do 600 w takim stylu to dziś jedną widziałem. Takie nakładki do tego full przyciemnione szyby, kolor czerwony i lusterka M3 w chromie...
macikd, oj tak tanio to chyba nie ma. Najtaniej znalazłem u siebie 1200zł za dwa tylne nadkola (w tym również lakier i po dwie reperaturki na stronę) a tak to 1700-2000zł.
A jak Ci leci już nadkole to pewnie próg pod tym plastikiem też i niedługo możesz się spodziewać czegoś na przednich błotnikach. Niestety ale blacha jest bardzo cienka i jak w jednym miejscu leci to do reszty tylko kwestia czasu.
R200 Coupe Turbo & V8
greg-si, od kiedy to kolor zalezy od nakladania. Jedynie tak sie moze zdazyc jak zwazysz farbe. Czyli dwie grube warstwy i na to zaraz klar.
No z srebrnymi to przerypka jest na maxa. Lacznie kupilem 4 puszki (na same klamki i lusterka) i tylko jedna - robiona na czuja miala dobra barwe. Efektem tego sa moje lusterka srebrne z odcieniem zlotego. Generalnie roznia sie lekko od auta:P
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie wiem czy kolor jest świetnie dobrany, ale mi to nie przeszkadza.
Będzie to do bardzo drobnych napraw w mało widocznych miejscach.
Do poważniejszych robót dam do blacharza, już robił roverka i dobrze dobrał lakier (miałem stłuczkę parkingową).
greg-si, to muszę Ci powiedzieć że strasznie się u Ciebie cenią blacharze Nie wiem jak z cenami reperaturek do R400 ale cena robocizny w mojej okolicy to koło 300 za dwie reperaturki łącznie z malowaniem ( nie licze ceny reperaturek). Wiadomo że nie w mega profi warsztacie ale nie widziałem jeszcze żeby spartolił jakieś auto a przerób ma naprawde spory i nikt z reklamacją jeszcze nie wrócił do niego przez tyle lat
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 13:29
Reperaturki do R400 są w cenie ok 60zł za stronę (pasują od Hondy Civic 5D).
Jak kupiłem swojego to to od razu dałem do roboty bo była dziura z jednej strony i z drugiej się już pojawiało. Niestety poleciałem wtedy na taniochę (dałem chyba 600zł za wszystko) i teraz efekty są takie że po 2 latach wszystko wyłazi od nowa + rdza na progach.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
o rzesz to chyba jacyś luksusowi lakiernicy , ja pół roku temu oddawałem to miałem przednie drzwi (parka)malowane do połowy(do listwy) i tylne nadkola do roboty to z malowaniem i wstawieniem zdrowych blach (bo tamte były przeżarte na wylot) zaplaciłem 500zł jak do tej pory wszystko wygląda piknie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum