. Jeśli jest, to po lewej stronie włącznika świateł awaryjnych (na środku konsoli centralnej, pod kratką nawiewu) będzie włącznik klimatyzacji. Bywa czasem, że klimatyzacja jest niefabryczna i wtedy często włącznik znajduje się między suwakiem obiegu wewnętrznego/zewnętrznego a suwakiem nawiewu zimnego powietrza na twarz.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
staf, ... ten opis to pasuje do R200 i dotyczy włącznika a nie sterownika Sterownika jako takiego nie ma .... częściowo klimą steruje komputer silnika i do tego jest puszka z zestawem przekaźników .... wydaje mi się, że ta puszeczka z przekażnikami klimy jest umieszczona gdzieś w okolicy akumulatora. dymeq2, a co się dzieje z klimą
Jeśli masz klimę dokładana, to przekaźniki masz zaraz przy puszce z bezpiecznikami. Tak ja mam przynajmniej.
Przy okazji podepnę się ze swoim problemem z klima : jest tak ze klima czasem działa od razu a czasem po 30-40 km się włączy, kiedy to już wszyscy maja dosyć Bezpieczniki sprawdzałem i sa ok ale dalej to juz nie wiem co sprawdzać Może pomożecie z diagnozą ?
Nie wiem gdzie tu szukać przyczyny ? Może pomożecie z diagnozą ?
Sprawdziłbym przekaźniki ... może któryś jest już "wypalony" i raz łaczy a raz nie
Z tego co widziałem sa 2: Diavia i obok Bosch Ale najlepsze jest to ze ostatnio robiłem trasę po 50 km i po ok 40 km sie włączyła klima a po powrocie do domu- niedziela do dzis chodzi bez niczego . Przekaźniki te w sumie sa zasyfione troche spróbuje dzisiaj przeczyścić to wszystko i dam znać
Zeby nie zakładac nowego temtu wznawiam ten. Jak moge sprawdzic czy klima załacza sie czy nie. Mam wrazenie ze moja nie działa. Poprzedni wlasciciel nabakiwal cos o jakims czujniku i ze klima raz sie zalacza raz nie. Co jest odpowiedzialne za zalączenie klimy jakis czujnik, sterownik czy cokolwiek i gdzie tego szukac. Zauważyłem ze jest jakis osprzet klimatyzacji za schowkiem pasazera no ale nic mi to nie mowi. Podpowiedzcie od czego zaczac diagnozowanie problemu. Kupilem go jesienia i jakos nie przywiazywalem do tego uwagi. Pomyslalem ze zajme sie tym na wiosne no i wlasnie wiosna idzie, robi sie coraz cieplej wiec klima powoli zacznie byc przydatna.
[ Dodano: Nie Mar 28, 2010 08:49 ]
Czy nikt nie wypowie sie w temacie? Zaraz zabieram sie za roverka a w dalszym ciagu nie wiem od czego zaczac.
Jakoś nie bardzo znam się na tym ale pomogę jak mogę. Stań przed autem z otwarta maską i niech ktoś w środku włączy klimatyzacje. Powinieneś usłyszeć takie jak by cyknięcie. Zauważalna też jest zmiana sposobu pracy silnika. Nie pamietam czy obroty powinny wzrosnąć czy spaść ale zauważysz to.
hubas20 napisał/a:
Poprzedni wlasciciel nabakiwal cos o jakims czujniku i ze klima raz sie zalacza raz nie
To akurat w zimę jest czujnik który chyba poniżej - 5 stopni nie pozwala na włączenie się klimatyzacji
hubas20 napisał/a:
Zauważyłem ze jest jakis osprzet klimatyzacji za schowkiem pasazera no ale nic mi to nie mowi.
to parownik klimatyzacji
Klimatyzacja nie włączy się też chyba jak jest jakaś nieszczelność albo jak jest za mało czynnika
Jeśli coś poplątałem niech mnie ktoś szybko poprawi
_________________ Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.
Chyba dlatego ten świat jest taki pokręcony.
soviet100 [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 14:56
Obroty powinni lekko spadać i zaraz powinno dostać dodatkowe paliwko i normalnie chodzić .Sprężarka powinna się włączyć nawet jak jest za mało czynnika R134
W manualu serwisowym, od strony 855, do 898, jest szczegółowy opis całego układu klimatyzacji, sposobów radzenia sobie z usterkami, a także testowanie sprawności.
Jeśli chodzi o rozpoznanie czy klima się włącza - po włączeniu silnik powinien zmniejszyć na sekundę obroty, czasem przygasnąć światła i powinno być słychać pracę sprężarki. Tak jest u mnie.
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum