Wysłany: Wto Mar 30, 2010 14:38 [R214i] Filtr powietrza stożek czy oryginał?
W swoim Roverku 214 posiadam filtr stożkowy K&N, jednak nie jest on obudowany.
Czy warto go zmienić na oryginalny filtr? Jeżeli tak to pytanie czy będzie pasować od 214Si albo jeszcze innego?
... a może lepiej spróbować tego stożka obudować i podłączyć pod oryginalną ssawkę powietrza w zderzaku?
Czy filtr stożkowy skraca żywotność silnika?
_________________ Pierwsze auto - Rover 214i 1.4 8V 75KM '97r.
Piąte auto - Rover 214Si 1.4 16V 103KM '98r.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 14:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To jeszcze jedno, czy stożek ma wpływ na spalanie i ew. moc/moment obrotowy?
Czytałem gdzieś kiedyś, że zwiększa moc, ale kosztem momentu na niskich obrotach.
Mi na mocy nie zależy, chce mieć power od dołu .
Natomiast z tym spalaniem to wydaje mi się, żę powinno być mniejsze skoro opór powietrza jest mniejszy na wlocie?
EDIT: No i macie gdzies może konstrukcje obudów do stożka?
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 121 Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 16:05
Raga napisał/a:
Natomiast z tym spalaniem to wydaje mi się, żę powinno być mniejsze skoro opór powietrza jest mniejszy na wlocie?
Tak czysto teoretycznie to spalanie powinno wzrosnąć bo tak biorąc na chłopski rozum, silnik dostaje więcej powietrza i żeby zapewnić mieszankę stechiometryczną to musi dostać odpowiednio więcej paliwa. A więcej paliwa to większa moc.
No nie wiem już sam co o tym myśleć. Na wolnych obrotach silniczek krokowy ustala ilość powietrza, a komputer leje tyle ile potrzeba. Na wyższych obrotach silnik dostanie wiecej powietrza, wiec i wiecej paliwa, ale za to teoretycznie nie bede musiał go tak mocno deptać żeby pojechać.
Czyli jak będe ostro deptał to spalanie się zwiększy, a jak nie to nieulegnie zmianie bądź nawet sie powinno zmniejszyć. Przynajmniej tak mi sie wydaje .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum