Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 01:15 [R400D 5DR] czy ma turbo?
POMOCY! w czasie jazdy zaczol kopcic bardzo i strasznie oslabl w dodatku brzeczenie w silniku,moze to turbo padlo?ale czy on ma turbo?
Rover jest z 1999r .Silnik ma 63kv/ 86 koni w dokumentach jes napisame 2.0, isamo 'D'. 420D 5DR ,dzwonilem do mechanika ,ktory wymienial mi swiece w listopadzie to twierdzi ze w nim nie ma turbo.w pierwszej chwili kiedy to sie stalo wysprzeglilem i pomimo ze,zdiloem noge z gazu silnik nabietal wysokich obrotow,wbijajac bieg i chamujac zatrzymalem i zgasl,po ostygniecui odpalilem i nadal kopciale nie wchodzil juz na wysokoe obroty , tak wiec dotoczylem sie na stacje benzynowa 4 km na autostradzie na Slowacji i tam juz zostal.Doradzcie cos prosze,dziekuje.
Ostatnio zmieniony przez Brt Czw Kwi 08, 2010 16:35, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 01:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
na bank padła turbina.kolega miał ostatnio takie same zdarzenie.kopcił jak parowóz. :mrgreen:jak już bedziesz wymieniał to zastanów sie dobrze.czy kupic zregenerowaną(słyszałem opinie ze za długo to one nie działają).ja osobiście kupiłbym używke ale kazdy ma swoje zdanie w tej kwestii.
na bank to trzeba najpierw sprawdzić co sie stało ... podobny efekt (osłabnięcie i kopcenie) powoduje nieszczelnośc w układzie dolotu powietrza lub awaria przepływomierza ... a narazie to nie wiemy dokładnie o jaki silnik chodzi .. tzn czy 86 czy 105KM. jan_57, czy możesz dokładniej określić jaki silnik masz w aucie
Rover jest z 1999r .Silnik ma 63kv/ 86 koni w dokumentach jes napisame 2.0, isamo 'D'. 420D 5DR ,dzwonilem do mechanika ,ktory wymienial mi swiece w listopadzie to twierdzi ze w nim nie ma turbo.w pierwszej chwili kiedy to sie stalo wysprzeglilem i pomimo ze,zdiloem noge z gazu silnik nabietal wysokich obrotow,wbijajac bieg i chamujac zatrzymalem i zgasl,po ostygniecui odpalilem i nadal kopciale nie wchodzil juz na wysokoe obroty , tak wiec dotoczylem sie na stacje benzynowa 4 km na autostradzie na Slowacji i tam juz zostal.Doradzcie cos prosze,dziekuje.
[ Dodano: Czw Kwi 08, 2010 17:44 ]
Z silnika na dodatek wydobywa sie metaliczny dzwiek,a od okolo trzech tygodni slychac bylo cos w rodzaju gwizdania w silniko na wiekszych obrotach, moze to ma jakies znaczenie?
o widzisz ... teraz więcej napisałeś i .... niestety diagnoza z turbina się potwierdziła .... skoro silnik się rozbiegał sam, to na 100% turbina się rozsypała i olej z niej zaczął się spalać w silniku ... więc turbo do regeneracji lub wymiany na uzywkę ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum