Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 11:35 [R600] Co to jest?!
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam
1.Nie wiem co jest grane. Pewnego razu zauważyłem ze z tyłu za silnikiem jest zardzewiała blacha przykręcona śrubami i nie wiem czy coś się urwało czy tak ma być. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego zjawiska.
2.Druga sprawa tak przy okazji, nie wiem gdzie wlać płyn hamulcowy. Na zdjęciu 2 podpisałem zbiorniczki i wydaje mi się ze pierwszy będzie od wspomagania a drugi od hamulców i sprzęgła. Było to gdzieś na forum ale nie mogę teraz znaleźć.Tutaj tez proszę o pomoc.
3.Jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy poduszka silnika na trzecim zdjęciu jest już zużyta? Bo wydaje mi się ze już nie spełnia dobrze swojej funkcji.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lut 15, 2011 14:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 11:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 11:50
Ad. 2 Pierwszy zbiorniczek jest od sprzęgła, a drugi od hamulców. Na obu nakrętkach powinno nawet być napisane co się tam leje- DOT3/DOT4
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
ad1
mocowanie osłony po silnik tzn to co z niego pozostało
ad2
tak jak pisał mcteusz,
ad3
po czym poznałeś ze nie spełnia swojej roli
Poduszka pękła siedzi za nisko czy przenosi drgania
ad1
mocowanie osłony po silnik tzn to co z niego pozostało
dzięki myślałem ze to coś poważniejszego
Firq napisał/a:
ad3
po czym poznałeś ze nie spełnia swojej roli
Poduszka pękła siedzi za nisko czy przenosi drgania
przy zmianie biegów, dodawaniu i odpuszczaniu pedału gazu trochę rzuca autem. Wydaje mi się, że silnik się buja. Zrobiłem zdjęcie poduszki od spodu. Wydaje mi się, ze chyba za bardzo siedzi(może mi się tylko wydawać).
ja mam coś podobnego. Takie rzucanie przy zmianie biegów i puszczaniu sprzęgła. Najgorzej jest podczas powolnego poruszania się samochodu.
Jakie są koszta zlikwidowania tego. Czyli ile może kosztować wymiana takowej poduszeczki?
nowa kosztuje ok 300 zl uzywka ok 100 no i kwestia wymiany jeżeli masz kanał to bez problemu wymienisz ją sam kwestia zdjęcia jednej osłony pod silnikiem i odkręcenia 2 śrub i to cała robota
_________________ To ja Alex z chłopakami w ręku kierownica ,szosa przed nami...
najlepiej sprawdzić czy poduszki silnika trzymają to nacisnąć na hamulec i puszczac sprzęgło na np jedynce, żeżeli silnikiem rzuca to poduchy poleciały.
Następnym objawem że poduszka jest rozerwana jest obejrzeć je.
Poduszki w R600 są olejowe i wszelkie ślady oleju na nich będą świadczyć o uszkodzeniach.
Tak poza tematem, najfajniejsze sa do automatu, olejowe sterowane elektronicznie
_________________ "DIESEL kopci, DIESEL kadzi, DIESEL nigdy Cie nie zdradzi"
nowa kosztuje ok 300 zl uzywka ok 100 no i kwestia wymiany jeżeli masz kanał to bez problemu wymienisz ją sam kwestia zdjęcia jednej osłony pod silnikiem i odkręcenia 2 śrub i to cała robota
poduszka_971.jpg
Mam jeszcze pytanie czy wymiana samych gum w tej poduszce o ktorej mowił Mazak załatwi sprawe czy tlepszy efekt bedzie jak wymienie całość??
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Wołów
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 18:37
A apropo tego zdjęcia pierwszego to u mnie też to jakoś zimą pękło i w momencie gaszenia auta to stukało tzn. tłumik luzny byl i stukal ten kawalek blachy urwanej... osobiscie zrobilem to bez kanalu wykręcając te dwie sruby wyciagajac caly ten wynalazek i zpawajac, zlozylem w odwrotnej kolejnosci...gora godzinka roboty. pozdro!
poszukaj w necie nie pamiętam gdzieś znalazłem na jakiejś stronie do accorda z tym silnikiem ,sama ta duża guma kosztuje ok 80zl jak dla mnie cena z kosmosu bo do landka nowa cała poducha (prawie identyczna!!) kosztuje 100zł a do naszych 600-tek 3 x tyle ,więc ja kupiłem używkę
_________________ To ja Alex z chłopakami w ręku kierownica ,szosa przed nami...
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum