Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 13:41 [R 416] dlaczego nie ma pełnego obiegu płynu chłodniczego??
Witam, mam następujący problem z roverkiem:
Zaczęło się od dwukrotnego pęknięcia rury od chłodnicy (górnej).
Kupiłem nową rurę, oraz dla pewności nowy korek od zbiornika wyrównawczego (podobno zdarza się, że węże pękają przez to, że korek przestaje odpowietrzać).
Chciałem następnie uzupełnić płyn chłodniczy, więc dolałem jakieś 2cm ponad max i odkręciłem śrubę od odpowietrzenia. Chwilkę po-syczało i zaczął wydobywać się płyn chłodnicy, ale nie jakoś ciurkiem tylko zaczęło lekko cieknąć, a po chwili przestało w ogóle. Płynu ze zbiorniczka wyrównawczego prawie mi nie ubyło.. Zakręciłem śrubę od odpowietrzenia i odpaliłem silnik.
Górna gumowa rura od chłodnicy po pewnym czasie nagrzała się (do tego stopnia, że nie można było spokojnie trzymać na niej ręki) a dolny wąż chłodnicy pozostał chłodny. Sprawdziłem palcem temperature płyny chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym i okazało się, że się nie nagrzał.
Temperatura silnika sięgnęła mniej więcej 1/3 i dalej już nie chciała iść. Odczekałem kilka minut i zgasiłem silnik, bo nie chciałem stracić kolejnego węża (chyba nie powinien pęknąć, bo zbiorniczek wyrównawczy nie był zakręcony, ale wolałem nie ryzykować)
Teraz zastanawiam się co szwankuje, pierwsza moja myśl to termostat, brat mi podpowiedział, że może pompa wody (robiłem rozrząd kilka miesięcy temu i pompa też została wymieniona).
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez kmc Czw Kwi 22, 2010 15:40, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 13:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
też się nad tym zastanawiałem, ale z wydechu widać białego dymu, sprawdziłem bagnet i jest ok, nie ma żadnego podejrzanego śluzu, tak samo pod nakrętką.
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 15:45
rozgrzej dobrze sam. obserwujac jednoczesnie temp. aby dolny waz zrobil sie goracy (termostat sie otworzy) i wtedy zobaczysz co sie dzieje o ile cos sie bedzie dzialo
właśnie problem w tym, ze ten dolny wąż nie chce się nagrzać, wydaje mi się, że w ogóle nie dochodzi do niego płyn. Tak jak napisałem w pierwszym poście: górny wąż nagrzewa się moim zdaniem aż za bardzo. Samochód chodził około 5-10 minut i temp silnika nie poszła dalej niż 1/3.
Zresztą dziwne, że płyn chłodniczy nie uciekał jak odkręciłem śrubę od odpowietrzenia
Odpowietrz go porządnie. Artykuł masz na stronie głównej. Pamiętaj o odkręceniu ogrzewania na maksa. Możesz pouciskać też węże. Musisz poczekać do momentu włączenia się wentylatora.
hmm rzeczywiście trochę źle się do tego zabrałem i pominąłem odkręcenie dolnego węża i przepłukania układu wodą. W sobotę sprawdzę czy w tym tkwi problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum