Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 20:35 [R420D] Nie działa wentylator klimy
mam mały problem zapalam autko w środku gorąco wciskam przycisk klimy ten sie zapala (niebieska dioda) alenie włacza mi sie wentylator z klimy niewiem dlaczego jak go ruszam chodzi bez oporu, przez to że on nie chodzi klima wogule nie chłodzi i okropnie gorąco jest dalej co zrobić lub sprawdzić żeby zadziałało??
_________________ Mój pierwszy ROVEREK
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 20:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak wlaczasz przyciskiem klime to powinna sie wlaczyc sprezarka a nie ten wiatrak co chlodzi chlodnice wody. Ja tak samo mialem jak nie mialem czynnika chlodzacego w ukladzie, trzeba byc moze poszukac nieszczelnosci, naprawic i nabic...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Podepnę się pod temat gdyż mam podobny problem z tym że wiem że mam wyciek czynnika.
W zwiazku z tym mam pytanie czy naprawiał z was ktoś te aluminiowe przewody odklimy. Wiem, że się je spawa ale nie wiem jakie mogą być ewentualne koszty?
faecd, Po włączeniu klimy powinna włączyć się sprężarka oraz wyntylatory przed chłodnicą. U mnie są dwa wentylatory i oba się załączają natychmiast po włączeniu klimy.
Fredziu89, jeżeli układ klimy masz nabity, a nie włącza ci się, to musisz poszukać w instalacji elektrycznej jakiejś usterki, np. bezpiecznik od wentylatorów, albo uszkodzony przewód. Klima Ci się nie włączy, jeżeli wentylatory nie działają.
Witam, podepne sie tez pod temat. Wina prawdopodobnie gdzieś w elektryce ale mam nadzieje razem jakoś dojdziemy do tego
U mnie działa ona przewlekle- załączy sie po 15-20 km a czasem od razu bądź wcale. Wczoraj dla pewności cały czynnik upuszczony i nabite 450g dla dłubania i sprawdzania czy chodzi. Taka ilość powinna wystarczyć na włączenie sie sprężarki, gdy ją zrobie napełnie tak jak powinno być. Bezpieczniki są ok, zwierałem czujnik wentylatora i wentylator działa jednak klima sie nie załącza - brak charakterystycznego "pyknięcia", tak samo jak i podwyższenia obr W zeszłym roku urwał sie przewód zasilający sprężarkę ale zostało to zrobione po czym teraz mam taki cyrk
Gdzie jest ten czujnik oleju i jak go sprawdzić ?
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 11:52
W rave są opisane 3 silniki przy r600 1.8, 2.0, 2.3, seria L i seria T 2.0.
Ale pomijając to na schemacie na czerwono masz zaznaczony czujnik temp zewnętrznej który jest w kabinie za schowkiem a na zielono czujnik temp oleju - jest na dole po lewej stronie osłony rozrządu (patrząc na silnik od prawego błotnika). Oba sa cały czas zwarte i otwierają obwód po przekroczeniu parametrów. Można je na jakiś czas zawrzeć i przetestować czy klima będzie zachowywać się lepiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum