Wysłany: Nie Maj 02, 2010 09:07 [25 1.1 16V '02] wymiana silnika 1.1 na 1.4
Witam. Mam Roverka 25 - 1.1 16V 75KM, 2002r.
Mam pytanko
Okazało się, że nagle zaczyna brakować płynu chłodzącego. Uzupełniłem, odpowietrzyłem, weszło chyba z 8 litrów, ciągle ubywało, no i leci olej do płynu chłodzącego, i płyn do oleju, oleju jest znacznie za dużo, kolor kawa z mlekiem, pod korkiem od oleju też osad kolor biało-kawowy. Czyli albo uszczelka pod głowicą, albo głowica, albo jeszcze uszczelki pod tulejami, itd. Mechanik powiedział, że bardziej opłacalna będzie wymiana silnika.
I teraz, nie mogę nigdzie znaleźć silnika 1.1 16V, na allegro są praktycznie tylko 1.4 16V, czy taka zmiana nie pociągnie za sobą dodatkowych rzeczy? Jeśli tak, to jakie? Pomóżcie, bo jestem załamany Znowu wydatki... Może jednak próbować naprawiać...???
Dzięki za porady
Pozdro
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 02, 2010 09:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rave w dłon i sprawdz jaka skrzynia jest w Twoim silniku a jaka w 1.4
Dokladnie sam nie wiem, ale podjerzewałbym pewne różnice wiec jezeli wymiana silnika to i skrzyni
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
a propos, jaka glowica na tym siedzi? taka sama jak u wiekszych braci?
Tego nie wiem, taka sama jest w roverze 25, 45, 200, 400, ale jak ma się głowica w zależności od poj. silnika to nie wiem.
Dobra, czyli będzie przekładnia do wymiany, to chyba nie jest taki duży koszt.
Więc jak radzicie? Kupować ten 1.4 i próbować wymieniać?
Bo reszta części powinna pasować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum