Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 08:55 [R 827] Problem z odpaleniem i stacyjką
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.7 Rok produkcji: 1993
Korzystająć z okazji mojego pierwszego postu- witam wszystkich.
Mam problem ze swoim Roverem 827. Odkąd go miałem było tak, że kluczyk po włożeniu nie przekręcał sie od razu. Czasem pomagało wyjęcie i włożenie. Aż do dzisiaj. Pierwszym problemem jest to że gdy już po kilku minutach zmagać kluczyk przekręciłem na rozrusznik - tylko bendiks albo jakiś przekaźnik pyknął, zgasły kontrolki, i tak kilka razy. Założyłem drugi aku ,posprawdzałem klemy, ale już tym razem kluczyka w stacyjce przekręcić się nie dało choćby nie wiem co. Wkładam, czasem ruszy się może z kilka mm i ani drgnie dalej. Dodam że kluczyka nie blokuje napewno blokada kierownicy, a skrzynia jest w położenu "P"
Pozdrawiam
Szymon
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 08:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 07:25
Ewidentnie mechaniczna usterka stacyjki skoro nie można przekręcić kluczyka. Zakładam że lekkie poruszanie kierownicą (lewa-prawa) nie pomaga? Można spróbować unieść przód, koła w powietrzu i więcej pokręcić kierownicą, tylko że wtedy się zablokuje ale może tym samym odblokuje jakoś stacyjka.
Jeśli kluczyk się przekręca, a rozrusznik nie kręci, np cyka to trzeba spróbować z innym akumulatorem. W tym modelu wadliwa pamięć fotela potrafi zabierać ~0.2A co szybko rozładowuje akumulator.
Doszedłem co z tą blokadą- coś jest nie tak ze stacyjką bo trzeba "wyczuć" moment kiedy kluczyk można przekręcić. Pozostał problem odpalenia- przekręcając na rozrusznik- tylko pyknięcie,momentalnie gasną kontrolki, nie działa przez kilka sek. centralny, ani żadna elektryka. Akumulator jest dobry, na wszelki wypadek podmieniałem i ta sama sytuacja. Coś po mojemu to jakby immobiliser blokował. Jest na to jakiś patent?
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:38
Jeśli można pilotem otworzyć samochód (tzn centr zamek) to immobilizer nie powinien blokować rozrusznika. Przynajmniej tak jest w modelu z pilotem na podczerwień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum