filtry mozesz zrobic sobie sam z drobno oczkowej siatki i materialu zwanego chyba fizelina to ten sam material ktory uzywany jest jako filtr pylkowy w odkurzaczach na wlocie do silnika nie mylic z workiem. a to cale ustrojstwo znajdziesz w kabienie pod nogami pasarzera jest tam cala dmuchawa i parownik od klimy. poszukaj na forum tematy dezynfekcja klimy tam bodajrze jest pokazane co jak rozebrac. pozdro
W r600 nie ma czegoś takiego jak filtr przeciwpyłkowy. Niemożliwe!? A jednak. Tak samo w bliźniaczej hondzie accord. Ale można samemu zmontować coś na kształt takiego filtra z filtrów od odkurzacza. Na forum hondaaccord-strefa.pl jest opis, ale nie mogę znaleźć tak na szybko.
no to Panowie zdziwili mnie. Nie rozbierałem tego jeszcze, ale byłem przekonany, że taki filtr tam jest. W takim razie co tam tak u diabla capi, i sprawa że powietrze jest niemile wilgotne, jak w starej zagrzybiałej chacie. Odgrzybiałem bydle już dwa razy.
Witam, chciałem pobrać sobie ten plik dezynfekcja i żaden link na forum nie działa czy to ja mam coś nie tak z kompem czy linki wygasły - jeżeli tak to proszę o jakiegoś działającego linka. Pozdrawiam
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Maj 2007 Posty: 131 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 14:29
W 600-tce, gdzie nie ma filtra kabinowego, cały syf z powietrza, kurz, liście, owady lądują na parowniku. Albo się przykleją, albo spadną... A gdzie spadną ? Macie na fotce .
Ciemne, wilgotne miejsce , jakim jest parownik to idealne warunki do hodowli grzybów i bakterii.
To trzeba rozebrać i wymyć preparatem i przedmuchać - od wlotu powietrza, przez łopatki dmuchawy aż po parownik.
Pianki niewiele dadzą, ozon-makery pomogą na pół sezonu a wstrzykiwanie pianki przez "korek od soku" pomoże doraźnie.
janeczek, w okrągłej 200-tce demontujesz schowek pasażera i za nim znajduje sie klapka osłaniająca filtr.
Witam, czy ma ktoś ten plik dezynfekcja.pdf na kompie bo te linki nie działają a chciałem w sobotę się za to zabrać. Jak ktoś ma to proszę wysłać na meila sticker_zone@vp.pl. Dzięki
witam, może mi ktoś powiedzieć jak mam wyciągnąć dmuchawe albo parownik w 600, szarpałem sie dzisiaj z tym i nie dałem rady:]...wszystkie śrubki odkrecone już prawie wychodzi ale blokuje sie przy wyciaganiu...
Witam.Znajomy posiada roverka 216,czy ktoś mógłby napisać jak tam wymienia się filtr przeciwpyłkowy (jak można to najlepiej krok po kroku).Z góry dziękuje
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 18:19
Przyjęło się twierdzić że w R600 nie ma filtra kabinowego (przeciwpyłkowego), podobnie ma się sprawa w przypadku Hondy Accord. Są już nawet patenty ("nasz" człowiek to wymyślił i opracował instrukcję) jak takowy filtr wykonać.
Zgadnijcie co dziś znalazłem w czasie czyszczenia podszybia - FILTRY KABINOWE!!!! i to w dodatku dwie sztuki!!! Jedna dla powietrza które idzie do nagrzewnicy a druga dla bezpośredniego nawiewu (kratki went. nad konsolą środkową mają taki przełącznik że można pociągnąć powietrze bezpośrednio z zewnątrz)
W dodatku filtry te nie wyglądają jak radosna twórczość poprzedniego właściciela a jak OEM - niestety najprawdopodobniej było OEM i musiały być usunięte bo już dawno przestały przepuszczać cokolwiek (już wiem dlaczego wentylacja mi słabo chodziła i kradła powietrze z wnętrza auta)
Powszechne twierdzenie że filtrów nie ma można wsadzić między bajki bo jednak jest (może nie wszyscy mają - ale ja mam) tylko jest też i problem bo wszyscy producenci filtrów twierdzą że nie ma i nie ma co tam włożyć.... pozostaje radosna twórczość... tym razem moja, lub jazda bez przeciwpyłkowego.
Jak coś wykombinuję dam znać
aktualizacja linków do foto
Ostatnio zmieniony przez Marrkus Wto Gru 27, 2016 21:54, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum