Wysłany: Nie Maj 09, 2010 20:06 [R75] Kontrolka ładowania
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Podczas jazdy zapala mi się kontrolka ładowania. Sprawdziłem ładowanie i przy wyłączonych odbiornikach kształtuje się na poziomie 14,5 a kontrolka mimo to się pali. Przejechałem ostatnio 200 km z palącą się kontrolką i przy włączonych odbiornikach i wszystko ok (znaczy nie zgasł) - ładowanie na standardowym poziomie. Sprawdziłem alternator spoko, akumulator odpala bez problemów. Lampka gaśnie gdy auto postoi troszkę i wystygnie.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lis 28, 2010 00:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 20:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 20:54 Re: [R75 CDTi '01] kontrolka ładowania
Dolacze sie do tematu, czy w naszych roverkach jest opcja w komputerze -zbyt niskie napiecie akumulatora . Widzialem w instrukcji ikone w postaci voltomierza i wskazowka na minus
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 20:58 Re: [R75 CDTi '01] kontrolka ładowania
marynabiala napisał/a:
Dolacze sie do tematu, czy w naszych roverkach jest opcja w komputerze -zbyt niskie napiecie akumulatora . Widzialem w instrukcji ikone w postaci voltomierza i wskazowka na minus
Sprawdzany był już. Wszystko z alternatorem ok. A gdyby miał zwarcie to mimo wszystko by ładował?
były sprawdzane diody ( każda z osobna )?. Jak jest padnięta dioda,to ładuje , tylko że prądem nie w pełni wyprostowanym.
Nodi napisał/a:
tylko u mnie napięcie jest ok
jeszcze przy określonych obrotach,napięciu ok , sprawny alternator musi wytwarzać wymagany prąd.
Mam podobne podejżenia jadę dziś do elektryka i zobaczymy co on powie. Dziękuje narazie za pomoc. i Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Maj 10, 2010 09:59 ]
mam jeszcze jedno pytanie. Czy po podłączeniu do komputera pokaże mi się przyczyna tzn. jeśli to wina diody to ją wskaże czy nie?
witam mimo że stary post podpinam się tez podobny lecz- problem ale- inny -- r 75 2,0 cdt 2000r-- mianowicie --kontrolka wcale się nie zapala przy włączonym zapłonie w pozycji 2 tak więc i nie gaśnie - ładowanie jest na poziomie 14,4-14,5 v lecz wczoraj po przejechaniu ponad 300km zaczęła się żarzyć lecz ładowanie pozostało ok - wcześniej myślałem że po prostu żarówka się spaliła bo przy teście komputera aku się wcale nie zapala-- co to może być
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 21:07
obet napisał/a:
witam mimo że stary post podpinam się tez podobny lecz- problem ale- inny -- r 75 2,0 cdt 2000r-- mianowicie --kontrolka wcale się nie zapala przy włączonym zapłonie w pozycji 2 tak więc i nie gaśnie - ładowanie jest na poziomie 14,4-14,5 v lecz wczoraj po przejechaniu ponad 300km zaczęła się żarzyć lecz ładowanie pozostało ok - wcześniej myślałem że po prostu żarówka się spaliła bo przy teście komputera aku się wcale nie zapala-- co to może być
U mnie problem się wyjaśnił sam. Okazało się, że uszkodzony był akumultor i powodował jakieś problemy. Nikt nic nie mógł znaleźć, aż nareszcie akumulator padł. Wymieniłem na nowy i problem zniknął.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum