Wysłany: Nie Maj 16, 2010 17:25 [R45 2.0 iDT 00"] Zawieszenie tył
Witam.
Złapałem poślizg i z prędkością ok. 60km/h uderzyłem w wysoki krawężnik tylnim prawym kołem. Przód chyba delikatnie wskoczył bo widzę wszystko jest ok. Auto stoi na parkingu, gorzej z prawym tyłem: koło jest całkowicie wygięte, alufelga cała kawałek na dole ukruszony dosłownie na wielkość palca wskazującego. Koło na dole jest wgięte do środka, a góra wystaje z nakola.
Co z tym będzie? Szykuje sie potezny wydatek? Podobno to kwestia wymiany wahacza?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 17:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie ma co panikować. nawet jeśli wahacz do wymiany, to nie tragedia... kup używany i wymień ewentualnie tulejki, zamkniesz się w 200-400 złych w zależności od tego który to wahacz i ile tulejek będzie trzeba wymienić
Przypuszczam, że wygiął się dolny poprzeczny, ale cały bok można kupić za 100-150
od 400 będzie pasować, od hondy niestety nie zupełnie...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Możliwe, że pourywało jakieś haki? Że naprawa będzie wręcz nie możliwa? Normalnie ok. 20km/h przejechałem kilkaset metrów tyle, że w tyle miałem niesamowite bicie
koło jest całkowicie wygięte, alufelga cała kawałek na dole ukruszony dosłownie na wielkość palca wskazującego. Koło na dole jest wgięte do środka, a góra wystaje z nakola.
ciekawe co się poprawi po wyważeniu koła... Szkoda na to kasy i czasu.
Od razu zawieź felgę do naprawy. W dobrym warsztacie powiedzą Ci czy się nadaje czy musisz szukać drugiej. Raczej bez jej skrzywienia się nie obyło i wyważanie nic tu nie pomoże.
Wejdź pod samochód i dokładnie obejrzyj punkty mocowania wahaczy do nadwozia porównując lewą i prawą stronę. Tak najłatwiej ocenisz czy coś się nie przesunęło i czy blacha przy mocowaniach z uderzonej strony nie ma jakichś zafalowań.
Jeśli oględziny wypadną pomyślnie, to pewnie obędzie się na wymianie któregoś z wahaczy i sprawdzeniu geometrii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum