Wysłany: Nie Maj 16, 2010 17:04 [R416 1,6Si] kiedy zapala sie kontrolka oleju?
Witam
Ciekawi mnie kiedy powinna się zapalić kontrolka oleju? Przy jakim poziomie oleju? Mam mały wyciek z miski i po wczorajszym przejechaniu 700km okazało sie ze oleju jest ok 2 mm na bagnecie - czyli znacznie poniżej min. Kontrolka się nie zapala - czyli tak jak by było wszystko ok. Czy przy takim poziomie oleju ciśnienie pod wpływem pracy silnika jest wystarczające i dlatego kontrolka się nie pali? Czy możne czujnik ciśnienie oleju uszkodzony?Przy odpalaniu kontrolka sie pali i po chwili gaśnie - wygląda na ok
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 17:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ryzykujesz zatarcie silnika ?
Prawdę mówiąc nie wiem ile ma być oleju żeby zapaliła się kontrolka.
Kiedyś dawno temu gdy miałem "maluszka" odkręcił mi się korek spustowy w misce i wtedy widziałem pierwszy i ostatni raz(mam nadzieje) zapaloną kontrolkę.
Czyli nie było oleju w ogóle.
Bo to nie jest kontrolka poziomu oleju tylko ciśnienia
Jazda na zbyt niskim poziomie oleju powoduje pzyspieszone zużycie silnika, aczkolwiek nadal jest to proces stosunkowo powolny.
Niskie ciśnienie oleju to szybki zgon silnika, brak smarowania panewek szybko powoduje ich zniszczenie. Oczywiście to tylko jeden ze zniszczeń spowodowanych brakiem smarowania.
Pozdrawiam.
Generalnie, żeby lampka od ciśnienia oleju się zapaliła (załóżmy, że silnik jest w stanie średnim), to oleju musi ubyć z miski do tego stopnia, aż podczas np. hamowania samochodu, olej przesunął się w tylną część miski olejowej i odsłonił się ssak smoka pompy oleju. Wtedy pompa "zaciągnie" powietrze z miski i ciśnienie oleju zaraz spadnie. Miałem tak kiedyś, jeszcze w tamtym tysiącleciu, gdy jeździłem FSO 1500 rocznik 1987. Olej gdzieś uciekł z niego i na zakrętach zapalało się magiczne "PRESS".
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum