Wysłany: Sro Maj 19, 2010 16:38 [R75] Odpryski lakieru
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam.Problem polega na tym, że na masce i drzwiach mam bardzo dużo bo kilkadziesiąt malutkich odprysków od 0,5mm do 1,5mm.Jakich i w jaki sposób specyfików użyć żeby przykryć odpryski tak żeby nie było ich widać z bliska, a R75 nie wyglądał jak biedronka.Podam kilka propozycji:
- lakier w sztyfcie (taki ze sklepu moto)
- dobrany lakier u lakiernika
- wosk koloryzujący (krótkotrwały efekt)
- kredka do lakieru
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 27, 2010 22:53, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 16:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ehh z takimi odpryskami sprawa nie jest prosta... Najlepiej jakbyś zamieścił jakieś dokładne zdjęcie powiedzmy maski, to bedziem wiedzieć jakie są głębokie. Domyślam się, że masz lakier metalizowany, a sądząc po tym co napisałeś, to odprysnęło do podkładu. Chcąc uniknąć lakierowania całych elementów widzę tu takie wyjście - dobierasz lakier na mieszalni, nie za dużo, bo malowania wiele nie będzie. Podobnie kupujesz u nich klar (bezbarwny). Jedziesz do domu, myjesz woza, czekasz aż wyschnie. Miejsca które będziesz malował przecierasz benzyną ekstrakcyjną. Potem malutki pędzelek i gdzie odprysnął lakier robisz mały punkcik. Następnie bierzesz sobie papier ścierny 2500, nakładasz go na gumkę do mazania i delikatnie (baaardzo delikatnie) szlifujesz owe punkciki (żeby ściągnąć ewentualne zamazania i "lakierowe schodki" z klaru dookoła odprysku. Wtedy z odprysków zrobią się "dołki w kolorze nadwozia". Następnie bierzesz klar i robisz to samo. Najlepiej tak, aby klar był w miarę na równo z resztą lakieru. Dalej tylko szlif papierem (też na gumce, tylko już bardziej zdecydowanie), polerka fareclą G3 i gotowe.
Taka robota jest conajmniej upierdliwa, ale nic lepszego chyba nie wymyślim. Ewentualnie na krótką metę można zastosować jakiś środek koloryzujący, ale nie wyeliminuje on odprysków 1,5 milimetrowych.
lukasz 5992, mam pewnie takie same odpryski, więc chętnie zobaczę jak sobie z nimi poradzisz. Zrób fot przed i po, to i ja będę wiedział jak z nimi powalczyć
Mam podobnie, jednak z tego co napisał UniculTLX, wynika że jest to żmudna i upierdliwa robota, więc chyba daruję sobie.
Ktoś przede mną już próbował robić to na masce w kilku miejscach. Widać slady jak cholera, wygląda gorzej niż sam odprysk.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Temat stary, ale i mnie czeka malowanko. Wczoraj sprzątałam samochód, zerkam pod siedzenie a tam lakier (kolor+bezbarwny) do mojego MG Więc już jeden problem mam z głowy teraz przymierzam się do naprawy kilku odprysków na masce
[ Dodano: Pią Mar 18, 2016 09:33 ]
A jeszcze mam pytanie odnośnie malowania progu. Mam odprysk lakieru na kilka cm, ale nie do "blachy" tylko jest taki srebrny świecący "podkład?". Czy da radę to jakoś pomalować? Zmatowić i maznąć?
Wysłany: Pią Mar 18, 2016 09:40 [R75] Odpryski lakieru
arleta90, taki zestaw (klar+farba) na odpryski powinien wystarczyć. Odprysk kilkucentymetrowy to musiał być spoory kamień... Też zamalujesz jak wystarczy farby. Wygląda na to, że podkład jest OK. Pamiętaj tylko odtłuszczeniu i użyciu odpowiedniego pędzelka (choć przy kilku cm spray byłby lepszy)
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Nie będę zakładać nowego tematu, chodzi mi o listwę przy progu. Zeszła z niej farba (więcej niż ostatnio pisałam) a pod spodem jest chrom. Czy te listwy oryginalnie nie były chromowane? Dzisiaj to odtłuściłam i zamalowałam lakierem (póki co jedna warstwa) czy będzie to się trzymać? Myślę, że to tak "na razie" bo lakier podejrzewam będzie dalej odpryskiwał i będzie trzeba to kiedyś profesjonalnie zrobić. Macie pomysł na tą listwę? Po drugiej stronie też już na rogu delikatnie pęka...
arleta90, Może miałaś te listwy zewnętrzne progu oryginalnie chromowane a ktoś je sobie po prostu pomalował ?
Mi bardziej podoba się wersja chromowana ale to już kwestia gustu... Widziałem kiedyś rovera w którym ktoś zamalował logo w airbagu na czarno w ramach "modu".
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Nie Mar 20, 2016 10:37
arleta90, niestety mg lakierowało chromowane listwy, czemu to nie wiem
Ale szczerze, jest fajna opcja którą zrobił Pan Wiktor z Krakowa (WiktorCoupe) i mega to wygląda, a widziałem na własne oczy.
Listwa została oczyszczona drobnym papierem z lakieru, później zmatowiona chyba jakoś i polakierowana bezbarwnym. Wygląda jak takie szczotkowane aluminium, efekt jest mega Ale o szczegóły to Pana Wiktora zapytać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum