Wysłany: Nie Maj 30, 2010 20:48 [R416 1,6Si] czyparownik jest dobrze zamontowany?
witam
Czy ten parownik jest zamontowany prawidłowo?
Po pierwsze czy nie jest za wysoko - jest praktycznie na równie ze zbiorniczkiem wyrównawczym
A po drugie czy węże od płynu powinny być tak wpięte jak u mnie czyli gorący płyn wchodzi na dole do parownika w zimny wychodzi wyżej - nie powinno być odwrotnie? Czy ma to jakieś znaczenie poza tym ze zimne zawsze idzie w dół?
Wymieniałem 2 razu już uszczelkę pod głowica i szukam przyczyny - być może ten parownik - usłyszałem taka opinie juz u 2 mechaników - jeden nich specjalizował sie w naprawach silników K16
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 20:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 21:13
Trochę to faktycznie dziwacznie wpięte. Parownik najlepiej jak jest włączony równolegle z nagrzewnicą, oczywiście przed zaworem ogrzewania. Co do wysokości to jedni twierdzą, że to nie przeszkadza a inni, że powinien być poniżej zbiorniczka wyrównawczego. Moje skromne zdanie to ta druga opcja. Odnośnie dopływu i odpływu parownika - nie ma to znaczenia - i tak obieg jest wymuszony. Co innego gdyby miało działać grawitacyjnie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
jest równolegle wpięty z nagrzewnica - chodziło mi głownie o wysokość i podłączenie zimnego i gorącego węza.
A co ta śruba co jest na samej gorze - to kiedyś byl jakiś czujnik ale kable sie urwały i wpięli go z boku - czy przez to można odpowietrzać parownik w wypadku wypuszczania i nalewani płynu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum