witam
mam takie pytanie ,problem..
dokładnie rok temu trzasła mi pompa sprzęgła,rozszczelniła się..,mechanik wymienił na nową i do tej pory wszystko było ok..,acz od jakiegoś czasu zauważyłem ,że sprzęgło jakby poszło na dół //jest minimalnie niższe niż było wcześniej//,i dość często są zgrzyty w skrzyni przy wrzucaniu wstecznego biegu..,pomimo maksymalnego wciśnięcia pedału..
pytanie jest takie :
czy w tych pompach jest jakaś regulacja,//bądż na pedale sprzęgła?// by podciągnąć je wyżej?tak by zniwelować ten zgrzyt..
czy to już jest oznaka tego ,że po raz kolejny się rozszczelnia i niebawem padnie?,wydaje mi się ,że 1 rok to dość krótki żywot..
co do samego sprzęgła ,to nie ma mowy o jakimkolwiek ślizganiu i podobnych oznakach,reaguje prawidłowo w każdych warunkach ..
z góry dzięki za odpowiedż
_________________ yo
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 01, 2010 20:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
po pierwsze sprawdź, czy masz płyn w zbiorniczku na pompie (pod skrzynką bezpieczników pod maską)
potem sprawdź, czy nie poci Ci się trzpień przy pedale, a potem niech ktoś wciśnie sprzęgło, a ty sprawdź, czy trzonek od wysprzęglika po wysunięciu się z cylinderka nie jest mokry.
Możesz jeszcze dopytać mechanika czy kupił nową pompę, czy regenerowaną, jak regenerowaną to niestety plastikowe elementy nie dają gwarancji długiego żywota po naprawie (miałem to samo, acz moja pompka wytrzymała prawie 3 lata, i się rozpękła )
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Sro Cze 02, 2010 09:10
dzięki za wskazówki,obadam zaraz jak przestanie z nieba lać//hmm ..na weekend?;)//
pompa była nowa z tomateam
pzdr
[ Dodano: Sro Cze 02, 2010 10:10 ]
//chyba//znalazłem przyczynę
okazało się ,że śruby mocujące pompę od strony pedałów były totalnie lużne..po dokręceniu widzę znaczną poprawę ,biegi wchodzą bez zgrzytów ,więc chyba tu była przyczyna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum