Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
po włączeniu nawiewu (szczególnie po deszczu lub w trakcie) zaczyna się wydobywać z nawiewu "zapach bagna", po włączeniu klimy smród znika lecz nie do końca. Sam już odgrzybiałem specyfikiem w sprayu, na włączonym nawiewie, ale to nic nie dało i dalej rypie jak z kraty. Wiem ze 600 nie maja filtra kabinowego i ze można odgrzybić wentylacje robiąc dziurkę w parowniku, ale czy to coś da?
Może zlecić to jakiejś firmie specjalizującej si w tym?
Co by tu jeszcze zrobić?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 20, 2011 19:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 09:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 09:54
Dziurki nie trzeba robić, wystarczy rozpiąć obudowę parownika. Jest wtedy nawet lepsze pole manewru do operowania rurką rozpylacza. Dodatkowo powinno się także zdezynfekować wszystkie kanały wentylacyjne. Wypadałoby także zmienić osuszacz.
Najlepsze efekty odgrzybiania daje ozonowanie. To wiąże się oczywiście z wyższymi kosztami, bo wystarczająco wydajnym ozonatorem dysponują zazwyczaj tylko porządne warsztaty. Taki zabieg trwa także odpowiednią ilość czasu. Dodam, że dezynfekcję klimatyzacji i wymianę osuszacza powinno się w zasadzie przeprowadzać co rok.
-Czy mogę sam zdezynfekować kanały wentylacyjne? jeśli tak, to jak i jakiego środka użyć?
-Co to jest dokładnie osuszacz i gdzie go kupić?
-jakie są koszty ozonowania klimy – oczywiście w dobrym zakładzie, bo na fuszerce mi nie zależy? Ewentualnie jakieś namiary na taki warsztat w Krakowie lub na Śląsku?
Pytanie bonusowe - Czy dało by rade zamontować w 600 filtr kabinowy?
Tu masz przykładowy do "benzyny" - http://www.tomateam.pl/sk..._dzial=-&c=1099 . Myślę, że bez problemu dostaniesz w każdym sklepie na zamówienie. A sam osuszacz to taki filtr, który służy głównie do absorpcji wilgoci i wychwytywania cząsteczek zanieczyszczeń stałych z układu klimatyzacji.
Martinez napisał/a:
-jakie są koszty ozonowania klimy – oczywiście w dobrym zakładzie, bo na fuszerce mi nie zależy?
Kompleksowa usługa łącznie z nabiciem czynnika i wymianą osuszacza, to koszt w granicach 200-300 zł, dokładnie nie jestem w stanie określić.
Martinez napisał/a:
Pytanie bonusowe - Czy dało by rade zamontować w 600 filtr kabinowy?
Owszem da się - był zdaje się artykuł na stronie klubowej albo opis w jakimś temacie. W tej chwili nie potrafię tego znaleźć, ale jak się natknę, to podam linka.
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 10:48
Martinez napisał/a:
Ewentualnie jakieś namiary na dobry warsztat w Krakowie lub na Śląsku?
W Krakowie mogę polecić pana Midowicza. Mimo iż nie jest to zakład specjalizujący się w klimatyzacjach i z takowych usług tam nie korzystałem, to wiem, że posiada odpowiedni sprzęt, a do tego pan Paweł jest świetnym fachowcem jeśli chodzi o roverki.
Raczej ostatnie pytanko: aby zmienić ten osuszacz to gaz będę musiał spuścić? - 2 miesiące temu dobijałem i troszkę szkoda będzie wyrzucać pieniądze w przysłowiowe błotko.
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 16:08
Martinez napisał/a:
Raczej ostatnie pytanko: aby zmienić ten osuszacz to gaz będę musiał spuścić? - 2 miesiące temu dobijałem i troszkę szkoda będzie wyrzucać pieniądze w przysłowiowe błotko.
Gaz, który nabiłeś zostanie Ci z powrotem wpuszczony w układ klimatyzacji więc raczej koszt się nie zwiększy znacząco. Zresztą pan Paweł to rozsądny człowiek i raczej nie będzie z Ciebie zdzierał
Wysłany: Sro Cze 09, 2010 09:05
też nie mam filtra kabinowego, ale regularnie ozonuje kanały, a nawet z zewnętrz samochodu napuszczam ozon do krate, super sprawa, nic nie śmierdzi. W tym temacie trochę info:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=45599&
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum