A czy będzie pasował do R75 separator oleju z bmw o numerze: 11127793164 ? Dziś prawie się do niego dostałem z tego co udało mi sie zobaczyć pod plasikową obudową to wygląda identycznie.
Ja też planuję wymianę wszystkich filtrów oprócz odmy. Polecacie jakieś konkretne
1. oleju
2. powietrza
3. paliwa
Nie muszą być najtańsze, bo akurat tu nie chcę oszczędzać
Teraz pytanie czy ma faktycznie separator Po tym numerze 11127793164 wnioskuję że jest filtr sznurkowy.
Mam separator z wymienialnym wkładem, prawdopodobnie sznurkowym, z wyglądu przypominającym bardziej gąbkę.
Każda odma w tym silniku ma wymienne wkłady
Są trzy rodzaje wkładów
- sznurkowy
- wełna PCV, wygląda jak wata (taki masz)
- całkowicie plastikowy wkład (tego się nie wymienia, tylko myje)
Ja miałem ten drugi. Jak przyszło do wymiany i miałem dać 100 zł za sam wkład to kupiłem całą odmę z plastikowym seperatorem. Moment dokręcenia śrub obudowy odmy 8Nm.
Całą odmę podobno powinno sie wymieniać co 150k km. Jest tam zaworek, który nie jest wieczny. W różnych źródłach wymianę lub czyszczenie wakładu zalecają co ok 50k km.
Ja też planuję wymianę wszystkich filtrów oprócz odmy. Polecacie jakieś konkretne
1. oleju
2. powietrza
3. paliwa
Nie muszą być najtańsze, bo akurat tu nie chcę oszczędzać
polecam filtry MANN, też takie wkładam.
Solidne i dobrze wykonane. Dobre opinie o nich chodzą.
Filtr kabinowy - jeżeli jest zasyfiony. Warto kupić taki z plastikową ramką. Czasami są z papierową - nikt nie poleca.
Filtry paliwa są czasami z zaworkiem na dole. Ja uważam że jest to zbędny dodatek, który podobno czasami się lubi sam odkręcić.
Ostatnio zmieniony przez Pieta Czw Cze 03, 2010 18:24, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum