Witam. Posiadam Rovera 45 1.4IL benzyna 2002 rok. Szukam schematu ustawienia rozrządu, bo od rana latam po internecie i nie mogę nic znaleść. Proszę o pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 09, 2010 21:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Oba wałki rozrządu mają kołki ustalające. Każe koło pasowe rozrządu ma dwa gniazda na dany kołek, z opisem "IN" - jeśli zakładane jest na wałek zaworów ssących, oraz "EX" - jeśli jest zakładane na wałek zaworów wydechowych.
Jeśli masz już założone te koła właściwie, albo ich nie zdejmowałeś, to ustawiasz, niby nie powinno się kręcić kluczem za śrubę wałka, ale ja zawsze tak robiłem w moim Poldoroverze i nic się nie stało, zdaje się, z tego, co pamiętam, nasadką nr 17 za śruby kół pasowych wałków tak, by napisy "EXHAUST" na ramionach kół pasowych wałków skierowane były w lewo, w stronę wałka ssącego, oraz znaki na tych kołach pokrywały się.
Dla sprawdzenia, czy jest dobrze - wtedy powinny być całkowicie otwarte zawory ssące na trzecim cylindrze, a wydechowe na czwartym.
Sprawdzasz wtedy, czy wał korbowy jest właściwie ustawiony, tj. albo sprawdzasz, tak jak na tym filmiku, dwa punkty na czołowej powierzchni małego koła rozrządu (co jest kłopotliwe, bo trzeba mieć wtedy zdjęte koło pasowe alternatora), albo, jeśli nie było ono zdejmowane, na tym kole pasowym, na jego czole, jest znak, taki rowek, który powinien pokrywać się z nadlewem, umieszczonym na obudowie pompy oleju, tym samym, który pokazany był na filmiku.
I tu moja uwaga, przynajmniej w Poldoroverze tak jest - na kole pasowym są DWA znaki, jeden jest "fałszywy". Ten właściwy jest nacięty po obu stronach krawędzi koła pasowego, a ten zły, tylko na przedniej. Ale nie wiem, jak to jest w Roverach.
Jak dobrze nastawisz znaki, dobrze założysz pasek, to po złożeniu, silnik zaskoczy od razu, bo musi.
Acha - przed odpaleniem, po poskładaniu tego, weź nasadkę nr 22 i sprawdź ręką, obracając wał korbowy co najmniej dwa razy (najlepiej na wykręconych świecach, żeby się nie siłować ze sprężaniem), czy wszystko jest OK i nic się nie blokuje, tj. zawory nie "całują" tłoków".
I już.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum