Wysłany: Pon Sty 04, 2010 17:56 [Tutorial] Dla tych Którym Smakowało :)Sałatka Gyros przepis
Witajcie
Rzeczy potrzebne do przygotowania Sałatki:
- półmisek najlepiej przezroczysty
- 1 kapusta pekińska
- gotowe mięso gyros 350-450 g ( z biedronki najlepsze ) ew bawić się w krojenie moim zdaniem bez senu
- 3-4 cebule zwykłe lub czerwone żeby było bardziej kolorowo
- ogórek kiszony/konserwowy (kto ile lubi 1/2 do 3/4 słoika)
- puszka kukurydzy
- keczup
- majonez
- 1 browarek
Jeśli mamy wszystkie składniki zabieramy się do Roboty
Sposób przyrządzenia
1. Otwieramy browarka
2. Jak już zrobimy najważniejsze to na początek podgrzewamy mięso gyrosa żeby było miękkie bądź spalone wg uznania
3. Kroimy ogórki w kostke ( na 4)
4. Kroimy drobno cebule
5. Otwieramy puszcze z kukurydzą
6. Bierzemy łyka naszego napoju
7. Szykujemy keczup i majonez
Gdy mamy już wszystko pokrojone i usmażone..
Kładziemy Warstwami nasze składniki :
Mięso zgarniamy do półmiska polewamy mięso keczupem może być w kratkę . Mięso przykrywamy warstwą wcześniej przygotowanych ogórków. Ogóraski przykrywamy cebulą na cebule idzie kukurydza. Jak już wszystko połozymy możemy ucisnąć ręką nasze składniki żeby się bardziej "ścisneły" Teraz przykrywamy po całości kukurydze majonezem ,na majonez kładziemy naszą wcześniej pociętą kapustę pekińską którą polewamy keczupem w kratkę - gwiazdki - kółka - krzyżyki bądź jakiś malunek wg uznania Ustawić sałatkę żeby się "przeżarła" sokiem i można wcinać:
tylko ten gyros z dronki to nie trzyma poziomu, 3 razy byl dobry miesny a raz byl pastewny tuszczowo- łojowy
wiem bo jadłem
ja preferuje gyros beztluszczowo z pateni do tego frytki i do tego salatka grecka czyli feta, salata lodowa, pomidor, ogorek swiezy, cebulka, sosik czosnkowy/tzatziki na smietance greckiej....
niestety po tym jak 3 razy gyros byl dobry a raz niedobry juz wiecej nie zaryzykuje dronkowej mikstury...tak czy siak musialem go wytapiac 25min przed konsumpcja i do tego nie byl do konca super - w tym czasie mialbym piers gotowa i to zaczynaajc od surowej....
a szkoda ze producent nie dba o rowna jakosc. kiedy oni sie wreszcie naucza za wzorcem z zachodniej granicy ze jakosc musi byc powtarzalna a towar za kazdym razem taki sam, czy to tani czy drogi
wlasnie, dlatego najlepiej kupic piers kurczaka plus przyprawa gyros, na patelnie, lekko przysmazyc tj raptem 10 min a miesko zdrowe świezutkie mmmmm
a co do skladnikow moja kobita robi z kapusty pekinskiej, marchewki, ewentualnie kukurydza na gore i to wszycho...aaa i czosnek do tego musi jeszcze byc zreszta czy to forum kulinanre?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
paff, zależy co gdzie kupisz . Jeśli w sklepie jest ruch to towar zawsze będzie ok . Ja robiłem ok 20 x tą sałatke i ani razu mieso nie było zepsute a smakoszom trzęsły się uszy tylko
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum