Wysłany: Nie Cze 20, 2010 13:47 Roewe 550. Nastepny Elektro-Chińczyk?
Cytat:
W Alice Springs (Australia) nakryty został podczas jazd testowych zamaskowany Roewe 550. Od razy wywołało to fale spekulacji. Z dwóch powodów. Po pierwsze ten model już jest dostepny na rynku i po drugie auto.... nie ma rury wydechowej. Może to oznaczać, że chińska limuzyna jest napędzana silnikiem elektrycznym. W takim wypadku po autach BYD F3 DM i Chery S18 byłoby to trzecie już auto elektryczne produkowane w Chinach.
Krótka informacja znaleziona na stronie Auto Świat. Chciałem to wrzucić, jako artykuł, lae nie mam uprawnień.
Poniżej Link do obrazka:
Konstruktorzy coraz śmielej idą w stronę elektrycznych silników. Dlatego, może nie "skazani" ale zachęcani do korzystania właśnie z auta o takim napędzie.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Oczywiście w momencie, gdy stworzone zostaną odpowiedni lekkie i wydajne ogniwa.
Zyski:
- cisza,
- płynniejsze oddawanie mocy,
- lepsze sterowanie - udoskonalenie systemów kontrolujących poślizg przy przyspieszaniu oraz dokładniejsze sterowanie systemami typu ESP,
- możliwość ponownego wykorzystania energii - hamowanie jako zasilanie ogniw,
- możliwość budowy "elektrycznych" hamulców - gdzieś czytałem o eksperymentach bodajże BMW dających drogę hamowania ze 100 km/h rzędu 30m, czyli skrócenie drogi hamowania o 25%!!! (a ile procent wypadków i ofiar mniej? - myślę, że więcej niż 25%, bo ile razy "zabrakło 5m żeby nie potrącić pieszego"...), a wszystko dzięki dokładności sterowania czymś co zastąpi ABS i będzie hamowało dokładnie na granicy przyczepności opon, a nie "hamowało do poślizgu, a potem na chwilę odpuszczało hamulce" jak obecne systemy ABS...
Straty:
- brak "dźwięku"
- brak zapachu benzyny...
- hm...
Żeby nie szukać daleko, to renomowane koncerny też już walczą o ten rynek - wczoraj zobaczyłem ten adres na wielkiej reklamie:
http://www.renault-ze.com/
Dodam, że elektryczne kangoo i kilka specjalizowanych autek już widziałem - prześmieszne wrażenie - jedzie, a nie hałasuje.
Tylko musi trąbić, bo piesi go nie zauważają.
No pominąłem fakt, że już obecnie przejechanie 100 km autem elektrycznym (oczywiście piszę tylko o "paliwie") kosztuje 3 zł, a "zwykłym" od 15 zł (Lupo 3l lub inny podobny wynalazek), a zwykle koło 30-35 zł (dowolny kompakt, czy klasa D).
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
hmmm ciężko powiedzieć. nie mam na razie wyrobionego zdania dot. aut napędzanych prądem - pewnie dlatego że nigdy takim nie jechałem, oczywiście pomijając te w wesołym miasteczku gdzie prąd był podawany rzez taką siatkę podwieszoną
Wiem jedno na pewno: Póki w PL nie zaprzestanie się wytwarzać prąd z elektrowni węglowych auta na rąd nie mają wogóle sensu - jeśli chodzi o ekologię.
Jeśli autka takie będą jeździć jak auta napędzane benzyną/ropą to czemu nie. Ale elektrownie na węgiel muszą zniknąć.
maciej napisał/a:
Tylko musi trąbić, bo piesi go nie zauważają.
hehe to tak jak pociąg. też go nie słychać jak jedzie
Wiem jedno na pewno: Póki w PL nie zaprzestanie się wytwarzać prąd z elektrowni węglowych auta na rąd nie mają wogóle sensu - jeśli chodzi o ekologię.
Jeśli autka takie będą jeździć jak auta napędzane benzyną/ropą to czemu nie. Ale elektrownie na węgiel muszą zniknąć.
To nie do końca tak.
Wykorzystanie wielkich elektrowni jest o wiele efektywniejsze niż małego silniczka w każdym aucie.
Nawet przy stratach przesyłowych to jest ekologiczniejsze i ekonomiczniejsze.
Chodzi przede wszystkim o straty energii na chłodzenie silnika, tarcie poszczególnych małych części itp.
Mamy tu jakiegoś energetyka, żeby wyjaśnił dokładniej?
Generalnie to trochę tak, jak z autokarem - niby pali 4-6 razy więcej niż auto osobowe (np. w trasie 20-25l ON przeciw 5-6l ON) ale zabiera 51, a nie 5 osób i rzadko jedzie pusty, a osobówką często jedzie 1-2 osoby.
Więc w sumie to wychodzi co najmniej 2 razy ekonomiczniej (i ekologiczniej), jeśli policzysz "osobo-kilometr".
W komunikacji miejskiej wychodzi jeszcze lepiej, bo tam autobus może zabrać do 180 osób, a po mieście rzadko kiedy samochodem jadą więcej niż 2 osoby...
Problemem jest ciągle tankowanie, ale sądzę, że jeśli chodzi o auta miejskie, to w zamożniejszych krajach 2-3 lata i samochody elektryczne zaczną stanowić większość sprzedawanych autek, a potem rozleje się to dalej.
Chyba, że Chińczycy zaleją świat taką tanizną, że nie będzie się opłacało kupować nic innego, ale wtedy prąd podrożeje.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Kilka tygodni temu w Automaniaku testowali jakieś autko elektryczne. Nie pamiętam nazwy, ale bardzo mi się spodobało. Skrócony opis, tak bardziej w kobiecym stylu (bez urazy ), ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć więcej szczegółów a zwłaszcza nazwy producenta:
+ nadwozie typu roadster
+ osiągi (przyspieszenie) "normalnego" samochodu
+ niski koszt przejechania 1 km
- wysoka cena
- mały zasięg na bateriach
- niekompatybilny z jedyną w PL "ładowarką" - inna wtyczka
Jeżeli chodzi o wrażenia z jazdy elektrykiem, to jechałem Priusem, na samych bateriach i wtedy było bardzo przyjemnie, więc jeśli ktoś wymyśli jak zwiększyć zasięg bateryjny do około 1000km, nagra mi dźwięk pracującego cichutko silnika na mp3 i sprawi że czas ładowania baterii do pełna nie będzie trwał wieczność, to chętnie zrezygnuję z silnika elektrycznego na rzecz elektrycznego i to nie ze względu na ekologię tylko na oszczędności
yyy....a co, mam 90 lat żeby popierdzielać na wózku elektrycznym? a gdzie radocha z jazdy?
Zdziwiłbyś się - przy takiej samej mocy równy moment w całym zakresie - lepsze niż turbo.
Markzo napisał/a:
ryk silnika?
Na PlayStation nie grałeś? Nagra się na MP3.
wiem jak działają silnik elektryczne pełny moment cały czas super, tylko zobacz ile waży takie auto (nie mówmy o tesli za cholernie wielkie pieniądze) i ile nim pojeździsz z gazem do dechy... choćby mieli zakać używania silników spalinowych to i tak się na te miksery nie przesiąde, od dziecka wychowywałem się w samochodzie i na rajdach... elektryczne to są dobre maszynki do golenia a nie samochody!
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
super, tylko zobacz ile waży takie auto (nie mówmy o tesli za cholernie wielkie pieniądze) i ile nim pojeździsz z gazem do dechy...
A ile i jak szybko mogłeś pojeździć autem benzynowym 100 lat temu? Jakie to miało moce?
Markzo napisał/a:
choćby mieli zakać używania silników spalinowych to i tak się na te miksery nie przesiąde, od dziecka wychowywałem się w samochodzie i na rajdach... elektryczne to są dobre maszynki do golenia a nie samochody!
A gaz do zapalniczek.
Markzo, technologia zmienia WSZYSTKO.
Nigdy nie mów nigdy.
Niektórzy o dieslach też tak mówili ... i jakoś im się odmieniło po przejażdżce .... a ja nie wykluczam przesiadki ... zakładając, ze oczywiście w przyszłości wzrośnie zasięg, szybkość ładowania i spadnie masa auta. Przejadę sie, spróbuje wtedy powiem, czy mi sie podoba i czy będetakim autem chciał jeździć
Pamiętam u mitsubishi świetne rozwiązanie ... silniki bezpośrednio przy kołach ... popatrz ile mechaniki oszczędzasz, pozatym łatwość sterowania, prosta integracja różnych systemów i kilka innych plusów
Zaznaczam, że to dość daleka przyszłość, bo obecne technologie a przede wszystkim koszty, nie pozwalają na masówkę tego typu rozwiazań ... ale nie stawiałbym sprawy ortodoksyjnie na ostrzu noża ze ja nigdy, never itp.
Niektórzy o dieslach też tak mówili ... i jakoś im się odmieniło po przejażdżce
Wszystko jest kwestią ile zostanie w daną technologię zainwestowane.
Marcinus napisał/a:
to chętnie zrezygnuję z silnika elektrycznego na rzecz elektrycznego
yyyy.... Z czego zrezygnujesz??
oczywiście nastąpiła pomyłka, chodziło mi o to że ze spalinowego na elektryka
pajda, fajna zabawka, powinni ją dorzucać do każdego samochodu elektrycznego w sumie jakieś 150 zł to nie jest dla dealera jakaś astronomiczna cena
Marcinus, fajny artek - właśnie o to chodzi - piszą o autach o zasięgu do 400km, a to dla auta miejskiego zupełnie przyzwoity wynik - nie sądzę, żeby Sej, czy Panda przejeżdżały znacznie więcej na baku benzyny po mieście, a mało kto, z tych, którzy nie "pracują autem", robi więcej w jeden dzień, a w nocy można podładować.
Maluch miał 21 l baku i palił 5-6l (tak pamiętam, ale sam nie miałem, więc mogę się mylić ), czyli miał właśnie zasięg koło 400 km maks.
No właśnie.
Ja jeździłem tylko pożyczonymi.
15l to jakieś 250 km.
Wiadomo - tankuje się szybciej niż ładuje aku, ale... Wszystko przed nami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum