Wysłany: Wto Mar 18, 2008 12:05 [R75] Niezwijający się pas bezpieczeństwa
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam serdecznie.
Proszę o poradę - czy można jakość naprawić niezwijający się pas bezpieczeństwa kierowcy? Może i jest to drobiazg, ale bardzo denerwujący, kiedy wypina się pas a on zostaje i nie zwija się. Mam cichą nadzieję, że nie będę musiał wymieniać całego mechanizmu...
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 23:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 12:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przyczyny nie zwijającego się pasa są jak dla mnie ciężkie do ustalenia , u mnie się względnie dobrze zwijają. Sprawa jest o tyle żałosna że prawie większość R75 które mają po 8 czy 9 lat zaczyna mieć lub ma problemy ze zwijaniem się pasów. Sprawdzałem w kilkunastu autach.
Niestety coraz częściej dochodzę do wniosku że to auto jest poprostu cholernie niedopracowane ...
[ Dodano: Wto Mar 18, 2008 14:08 ]
aha co do demontażu :
-wyciągasz dolną osłonę z listw progowych (starczy z jednej strony) lub można sobie pomóc i zsunąć listwę progową (niewiem czy w prawo czy w lewo). Osłona jest na kilku klipsach
-sciągasz górną osłonę, jest też na klipsach ale wiedz ze jest połączona z dolną osłoną!
-masz dostęp do pasa
-bodajże 2 śruby torx (z czego jedna na dole a druga na górze).
-i to chyba tyle
jakby co to poprawcie mnie bo nie pamiętam czy dobrze widziałem ten demontaż
Niestety coraz częściej dochodzę do wniosku że to auto jest poprostu cholernie niedopracowane ...
Dziękuję bardzo,
Przyznam, że ta informacja o niedopracowaniu r75 trochę mnie przeraża, nie wiem czy moja miłość do r75 wytrzyma oczekiwanie perfekcyjnego działania autka....
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez piter34 Czw Mar 20, 2008 13:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 18:24 Re: [R75 2.0CDT '00] - Niezwijający się pas bezpieczeństwa
leklisek napisał/a:
Witam serdecznie.
Proszę o poradę - czy można jakość naprawić niezwijający się pas bezpieczeństwa kierowcy? Może i jest to drobiazg, ale bardzo denerwujący, kiedy wypina się pas a on zostaje i nie zwija się. Mam cichą nadzieję, że nie będę musiał wymieniać całego mechanizmu...
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
Sprawdź czy nie wyhaczyła się linka regulacji wysokości pasa na słupku , linka ta powinna być podłączona pod siedzeniem na taki haczyk , bardzo częsty przypadek nie zwijania się pasa
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 20:23 Re: [R75 2.0CDT '00] - Niezwijający się pas bezpieczeństwa
przemo285 napisał/a:
Sprawdź czy nie wyhaczyła się linka regulacji wysokości pasa na słupku , linka ta powinna być podłączona pod siedzeniem na taki haczyk , bardzo częsty przypadek nie zwijania się pasa
Sprawdziłem - Linka jest zapięta jak należy, ale zrobiłem eksperyment... Regulacje wysokości pasa podniosłem na słupku maksymalnie do góry i pas zwija się jak należy. Ładnie tylko co zrobić żeby tak było - skrócić linkę?? ale czy wtedy nie będzie mocowanie za wysoko i pas nie będzie mnie tarł po szyi
Od strony pasażera regulacja jest na środku, linka zapięta i pas chodzi jak należy...
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 20:28
No czyli masz rozwiązanie problem tkwi właśnie w tej regulacji rozbierz słupek i wtedy przesuwaj się z siedzeniem przód-tył a napewno znajdziesz przyczynę.
[ Dodano: Wto Mar 18, 2008 20:28 ]
W razie czego linki występują osobno i można je kupić
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
No czyli masz rozwiązanie problem tkwi właśnie w tej regulacji rozbierz słupek i wtedy przesuwaj się z siedzeniem przód-tył a napewno znajdziesz przyczynę.
u mnie przy jednym siedzeniu pas dziął jak należy przy odpiętej lince., prblem Tkwił w ustawieniu we właściwym położeniu (wysokości) przesuwnego plastiku na słupku, teraz jesk OK.
Niestety jeszcze nie. Przymierzałem się, ale muszę na spokojnie poświęcić roverkowi więcej czasu, a teraz trudno mi go wygospodarować... Bardziej denerwują mnie drzwi pasażera jak nie otwierają się od pilota, ale jak napisał mi RafałG czeka mnie większa przeprawa z silniczkami.
może mi ktoś przbliżyć jak regulowana jeste wysokośc pasa ? zależy od tego jak jest ustawion fotel ? tylko jak ? góra dół, przód tył fotela wpłwa na wysokość ustawiania pasa ?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum