Wysłany: Nie Lip 04, 2010 15:14 [R400 '96] brak prądu na bezpieczniku od przednich halogenów
Witam
Nie działają mi przednie halogeny, nie ma prądu na bezpieczniku po wciśnięciu włącznika
przekaźnik słychać tylko gdzie on jest i czy możliwe że może być walnięty choć słychać pykanie?
Panowie i Panie od czego zacząć?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 15:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 15:57
Jeśli masz instalację fabryczną to bezpieczniki do halogenów są 2.
F 11 zasila lampy przez przekaźnik a F19 zasila przekaźnik. Jak słyszysz działanie przekaźnika to F19 jest ok. W razie czego to F11 jest zasilany z LinkF pod maską.
Przekaźnik powinien być za konsolą środkową (widać tam 3 przek) od halogenów u mnie jest 1 od prawej.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
W razie czego to F11 jest zasilany z LinkF pod maską.
bezpieczniki pod maską są całe
darek_wp napisał/a:
Przekaźnik powinien być za konsolą środkową
a jak się do niego dostać? spod kierownicy da radę?
ale skoro słychać pykanie a na F11 nie ma prądu to ten przekaźnik za konsolą nie jest winny
ewentualnie które przewody złączyć na krótko by wykluczyć włącznik halogenów?
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 08:36
Jeśli nie masz napięcia na bezpieczniku F11 to trzeba szukać w tamtym kierunku. Przekaźnik i przełącznik nic do niego nie mają. Napięcie ma być cały czas. Pytanie pomocnicze - szyby działają?
Jeśli nie to trzeba szukać przy bezp LinkF i problemów z przewodem a jeśli szyby są ok musisz sprawdzić czy gniazdo F11 jest ok. Możesz jeszcze sprawdzić czy na innych bezp jest ok. Link F zasila także F1,F2,F3,F6 i ten F11. Napięcie ma być tam cały czas (też bez włączonej stacyjki).
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 08:43
Chodzi Ci zapewne o p. mgielne?. Tył jest zrobiony inaczej. Jest bez przekaźnika i dodatkowo połączony ze światłami. Tak żeby nie świecił jak są włączone światła drogowe. Poza tym tyłem steruje ECU.
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 08:48
Ale jest to przekaźnik w ECU. Wewnątrz modułu. Nie ma zewnętrznego przekaźnika do p. mgielnych tak jak to jest z przodu.
A co do przodu to układ jest naprawdę prosty.
Napięcie bezpośrednio z aku przez Link F i F11 dochodzi do styków przekaźnika i dalej do halogenów.
Drugi obwód to sterowanie przekaźnika.
Napięcie po stacyjce przez F19 i przełącznik dochodzi do cewki przekaźnika i go załącza.
szyby działają
F6 to zamki drzwi i alarm, też działają czyli F pod maską jest cały
myślałem że to może włącznik ale skoro mówisz że to nie on to już nie wiem co jest że nagle halogeny zginęły
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 09:44
Musisz skupić się na dokładnym sprawdzeniu F11. Skoro mówisz, że nie ma na nim napięcia to problem jest pomiędzy Link F i F11. Innej możliwości nie ma.
Możesz spróbować dołączyć do F11 zasilanie prosto z aku kawałkiem przewodu i sprawdzisz czy światła będą poprawnie działały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum