Wysłany: Sro Cze 20, 2007 20:45 [R75] Klimatyzacja się wyłącza
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam
chyba mam problem z klimą dzisiaj jest już trochę chłodniej i klima zaczeła mi się wyłączać tzn jak wyjechałem z garażu było oki ustawiłem temperaturę na 20 stopni po przejechaniu kilku kilometrów przestała działać szyby mi zaparowało i zrobiło się bardzo wilgotne powietrze po czym sprawdziłem czy wiatrak się kręci i okazało się że tak ,zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie i znowu było dobrze na parę kilometrów jak ponownie przestała działać zmniejszyłem temperaturę i działała trochę dłużej więc zrobiłem na LO było całkiem dobrze dopuki nie dodałem ostro gazu prawie do dechy i znowu ten sam peoblem. Hmm mam wrażenie że jak w aucie zostanie osiągnięta oczekiwana temperatura sprężarka się wyłącza a jak się robi zbyt ciepło to już się nie włączy nie wiem czemu no i te bardzo wilgotne powietrze. Ciśnienie czynnika jest prawidłowe sprawdzałem przed ostatnimi upałami ponieważ miałem ten sam problem z tym że jak pojechałem do gości od klimy było już bardzo gorąco i jak oni sprawdzali było wszystko dobrze ciśnienie ok temp chłodzenia w środkowych kradkach spadło do 5.7 stopnia C , w momencie raptownego dodania gazu sprężarka się wyłączyła po odjęciu załączyła stwierdzili że jest wszystko dobrze i tak było do dzisiaj. Czy ktoś może mi coś poradzić w tej sprawie jak jest bardzo gorąco jest dobrze jak trochę chłodniej już nie aż się boją pomyśleć co się będzie działo na jesieni bo będę miał cały czas zaparowane szyby .
pozdrawiam
_________________ PoTrolu
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 14:08, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 20:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
potrolu, to nie jest pierwszy Twój post na forum i nadal nie wiesz jak tytułować wątki? Zmieniłem tytuł, a Ty następnym razem stosuj się do zasad kącika.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
[ Dodano: Sob Lip 14, 2007 4:54 pm ]
witam ponownie cały czas mam problem z klimą własnie wróciłem z Chorwacji i szlag mnie trafiał po przekroczeniu 120km/h klima przestawała działać po zgaszeniu i ponownemu odpaleniu silnika znowu działała i ta w kółko, np przy ruszaniu po przekroczeniu magicznej ilości obrotów tj 2500 to samo musiałem się rozpędzić do jakiejś prędkości zgasić i ponownie odpalić silnik i było oki , np jadę 90km/h na 5 biegu pod delikatną górkę dodaję gazu i znowu to samo klima się wyłącza . w każdym z tych przypadków nie chciała się załączyć ponownie. Dodam wentylator działa nawet jak sprężarka się wyłączy.
POMOCY POMOCY POMOCY
pozdrawiam
Potrolu
potrolu, ja postawiłbym na uszkodzenie sprzęgła sprężarki, skoro po daniu gazu do dechy rozłącza się, to znak, że elektromagnes włączający sprężarkę ma problem z trzymaniem. Można to naprawić, zregenerować.
Szyby parują nie od zużytego filtra kabinowego, a od ciepłego, wilgotnego powietrza, jakie wydostaje się z parownika po wyłączeniu się klimy.
[ Dodano: Sro Cze 23, 2010 10:31 ]
Gdybyś miał niesprawny wentylator to tu mielibyśmy całą przyczynę, ale skoro jest sprawny, to przyczyny szukać trzeba w czym innym.
Dla pewności sprawdź jeszcze czy chłodnica klimatyzacji (to ta zaraz za wentylatorem) nie jest zapita jakimś brudem, można ją przeczyścić sprężarką powietrzną.
Ja walcze z podobnym problemem - tylko, że u mnie sytuacja wygląda tak, że po przekroczeniu 130km/h wyłącza sie sprężarka i już się nie włączy. Dopiero wyłącznienie silnika i ponowne odpalenie włącza sprężarke - na sprzęgiełko od sprężarki nie idzie prąd. Przekaznik od komputera nie dostaje prądu i nie załącza go na sprężarke. Mam walnięty lewy czujnik od ABS i się zastanawiam, czy to nie ma czegoś wspólnego z tym wyłączaniem powyżej 130.
Jak się komuś uda coś wymyślić to czekam na info
PS
może mógłby ktoś odłączyć lewy czujnik od ABS i sprawdzić, czy powyżej 130km/h wyłączy mu się sprężarka od klimy
Wysłany: Czw Cze 24, 2010 11:35
"Mortal" napisał :'' Mam walnięty lewy czujnik od ABS i się zastanawiam, czy to nie ma czegoś wspólnego z tym wyłączaniem powyżej 130."
myślę , że może mieć związek, bo lewy przedni czujnik ABS nie tylko obsługuje tempomat , ale przede wszystkim obsługuje ECM , do ustalenia sposobu sterowania jak auto jedzie , jak stoi i jak silnik ma współpracować np. ze skrzynią automatyczną. ECM przetwarza informacje z ABS ECU. ECM włacza przekaźnik sprzęgła kompresora i np. nie włączy jak silnik jest z jakiegoś powodu mocno obciążony.W poszukiwaniu przyczyny , usuń najpierw usterkę ABSu.
[ Dodano: Czw Cze 24, 2010 12:35 ]
potrolu napisał/a:
klima zaczeła mi się wyłączać
potrolu, a co jest wtedy na panelu, świeci się kontrolka AUTO i jest napis ?.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Oczywiście chodzi o MG ZTT - lewy przedni czujnik.
SeniorA napisał/a:
myślę , że może mieć związek, bo lewy przedni czujnik ABS nie tylko obsługuje tempomat , ale przede wszystkim obsługuje ECM , do ustalenia sposobu sterowania jak auto jedzie , jak stoi i jak silnik ma współpracować np. ze skrzynią automatyczną. ECM przetwarza informacje z ABS ECU. ECM włacza przekaźnik sprzęgła kompresora i np. nie włączy jak silnik jest z jakiegoś powodu mocno obciążony.W poszukiwaniu przyczyny , usuń najpierw usterkę ABSu.
czujnik wymieniałem w lutym i chyba znowu padl nie wiem tylko czy tam czasem nie jest coś z łożyskiem.
apples napisał/a:
Mortal napisał/a:
po przekroczeniu 130km/h wyłącza sie sprężarka
Zawsze?
Zawsze - w innych okolicznościach działa bez problemu, po przekroczeniu 130 jest koniec - odłączanie prawego czujnika ABS nic nie zmienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum