Wysłany: Nie Lip 04, 2010 19:50 [R45 2.0.itd 01r] Nowa kontrolka
Witam
Wczoraj wyciagalem zegary w celu zamotowania alu ramek. wszystko fajnie sie udalo ale przy wyciagnietych zegarach musialem przestawic autko... po wlaczeniu silnika cos zapiszczalo... nastepnie odlaczylem znowu klemy zainstalowalem zegary i... przy wlaczonym zaplonie na chwilke jakies 2 moze 3 sek zapala sie kontrolka ze znaczkiem ( śniegu ) znajduje sie ona po prawej stronie od kontrlki ABS. wyczytalem w instrukcji ktora jest niestety po niemiecku i nie wiem o co chodzi ze taka kontrolk jest tylko przy silnikach benzynowych
oznaczenie po niemicku to Schneeschltprogramm - GRUN ( nur bei 2.0 Benzinmotor )
ktos wie o co tu chodzi do czego jest ta kontrolka
Z gory dzieki i pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 19:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 20:22
...to kontrolka informująca o spadku temp. zewn. do 0 st, czyli takie ostrzeżenie o oblodzeniu- dziwne w sumie, ale powiem Ci tylko jedno- źle zrobiłeś , żeś go odpalał bez zegarów
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 07:43
tronsek napisał/a:
A tak z ciekawości, dlaczego nie można odpalać autka bez zegarów
...to tylko moje skromne zdanie, w końcu wszystko masz wypięte, obwody są przerwane, i jakaś informacja błędna może pójść do kompa, skutkiem czego może być własnie taki objaw jak u ruskie, zapaliła sie kontrolka, która nie powinna się zapalić. sTERYD to nie jest automat
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 07:53
tronsek napisał/a:
A tak z ciekawości, dlaczego nie można odpalać autka bez zegarów
Jednym z powodów jest niebezpieczeństwo uszkodzenia alternatora w związku z odłączeniem kontrolki ładowania, która jest konieczna do wzbudzenia alternatora.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
emm... czyli jezeli nie uszkodzilem alternatora (mam taka nadzieje ze wszystko jest ok) i nie mam skrzyni automatycznej a wczesniej nie mialem aktywnej tej kontrolki to wsumie nic zlego nie powinno sie dziac? czy przy manualnej skrzyni tez moze byc aktywna ta kontrolka tylko cos sie zawiesilo... ale jakis miesiac temu w pracy podlaczalem autko pod nasz kompurer i nie wykryto zadnego bledu a zima ta kontrolka byla martwa jutro w pracy moj Boss podlaczy autko pod komputer moze wykryje jakis blad ....
dzieki wszystkim za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum