Wysłany: Pią Lip 09, 2010 14:15 [R75] Jazda z górki a spalanie?
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
Witam mam takie pytanie:proszę powiedzcie mi co może być odpowiedzialne za to że gdy jadę np.z góry po puszczeniu gazu komputer powinien pokazywać spalanie 0-tak wcześniej pokazywał i czuć było jak silnik hamuje a teraz czasami jest ok a czasami komputer pokazuje spalanie okło 1,5l/100km i niema tego hamowania silnikiem?Czy to może być związane z przepustnicą lub z silniczkiem krokowym?Dodam że obroty silnika na biegu jałowym są około 850.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 01:32, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 14:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bym obstawiał przepustnicę że się leciutko blokuje albo potencjometr przy niej coś nie halo.
Nie wiem jak jest w 75, ale jest taka sztuczka że gdy ma się kluczyk w pozycji zapłonu (bez włączonego silnika) to kilkukrotnie (około 10) razu wciska się gaz do dechy i puszcza całkiem.
W ten sposób komputer ponownie uczy się położenia przepustnicy.
W 75 może być trochę inaczej, ale aby hamowanie silnikiem załączyło się to trzeba przekroczyć 2tys obrotów, potem komputer z powrotem włącza wtryski tak przy 1600obr.
dokładnie, jak za niskie obroty będziesz miał to komputer podleje paliwko, co by motor nie zgasł, tak BTW skąd masz spalanie chwilowe w 75?? ja mam pełenego kompa a mam tylko średnie...
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
jupik [Usunięty]
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 19:33
ADI-mistrzu napisał/a:
W 75 może być trochę inaczej, ale aby hamowanie silnikiem załączyło się to trzeba przekroczyć 2tys obrotów, potem komputer z powrotem włącza wtryski tak przy 1600obr.
W takim wypadku nie wiem być może tak jest nie zwracałem uwagi, co do przepustnicy to zakładałem drugą od innego roverka i jest tak samo.
Markzo napisał/a:
skąd masz spalanie chwilowe w 75?? ja mam pełenego kompa a mam tylko średnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum