Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:10 [R 416] 97' grzanie w kabinie i gotujący się silnik
Witam,
Jestem tu nowy wczoraj miałem przypadek w swoim roverku przeważnie mam grzanie w kabinie ustawione na max ciepło wczoraj przestawiłem na max zimno i podniosła mi sie temperatura i zaczął się gotować (po ok 100m ) więc się zatrzymałem i i wyłączyłem silnik wentylatory chodziły jeszcze z 3 minuty. odkręciłem korek od zbiorniczka płynu uszło powietrze i płyn wrócił z powrotem do punktu pierwotnego max na rozgrzanym silniku. Czego to jest przyczyną co mam wymienić że tak mi się robi. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Rover 400 silnik 1.6 seria K 16v 150kkm
Jak jest temperatura ustawiona na max ciepło to bez problemu jeżdżę jak tylko przełączę na zimno to się zaczyna gotować.
Ostatnio zmieniony przez wojtaskg Pią Sty 08, 2010 11:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jest podejrzenie ze chyba sa zle wczesniej bylo przed wejsciem do nagrzewnicy obejscie ale wtedy nie mialem grzania w kabinie jakby mi ktos podal jak maja byc weze to bede wdzieczny
m. in. tu masz schemat układu chłodzenia w Twoim samochodzie:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=410
nr 10 na pierwszym rysunku, to oba węże do nagrzewnicy połączone właśnie bypasem (czyli tym, co odpowiada za przepływ płynu w "małym obiegu" gdy nagrzewnica jest zamknięta.
(trochę mylący jest brak silnika w tym schemacie - termostat (13) jest za silnikiem, przy obudowie rozrządu, a trójnik z czujnikami (14) jest z przodu silnika tuż obok skrzyni biegów), ale kształt węży się zgadza
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Jeśli nie masz połączonych to tak...
tylko nie ma to być zwykła rura, bo nie będziesz miał ogrzewania... najlepiej skombinuj oryginalne węże z tą bułą, albo samo obejście od poloneza
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
jeśli chodzi o węże fabryczne do R416 to tylko szroty (używane), albo www.Tomateam.pl, ZTCP, to ktoś niedawno kupował u Tomiego, może ma jeszcze jeden w zapasie... jeśli chodzi o poloneza to nie wiem
Jeżeli chodzi o poloneza to w każdym sklepie motoryzacyjnym!!!
Dobrze ale czego mam szukać
[ Dodano: Pią Sty 15, 2010 11:12 ]
mam dostałem to są 2 węże przed wej/wyj z nagrzwnicy są złączone ze sobą taką nadlewką gumową przez to zgrubienie jest przejście wody?
tzn. ten krótszy odcinek węża ma iść od zaworu przepustnicy w stronę czujnika temperatury (w stronę aparatu zapłonowego) a ten drugi krótszy ma iść przed termostat
dobrze kombinuję chce się upewnić czy tak będzie dobrze?
Ja mam podobny problem tyle tylko ze wczoraj jak kolega sprawdzał auto pod względem sprawności (bo niedawno auto kupiłem) to po jakiś 10 minutach jazdy podjechaliśmy do domu patrzymy pod maske a tam płyn chłodniczy w zbiorniczku wyrównawczym się gotuje. Jak parkowaliśmy to gdzieś płyn uciekał bo było widać niewielkie ślady kropel na parkingu. Podejrzewam że to korek dlatego zamówiłem już nowy. Ale nie wiem co może być powodem że kapie (raczej płyn) na ziemie. Podam jeszcze ze wskaźnik temperatury płynu był w normie tzn mniej więcej w połowie skali na desce).
Jeżeli coś źle napiszę/przekręcę to proszę was abyście mnie poprawili nie znam sie za bardzo na mechanice samochodowej
Mam ten sam Rover co kolega który zakładał temat
czyli R 416Si 1.6 16v
Dodam jeszcze odnośnie mojego postu powyżej ze klima była włączona podczas jazdy samochodem (oczywiście zimny nawiew).
O ile dobrze rozumiem
1 Pompa wody jest po to aby płyn spowrotem dostawał się do zbiorniczka wyrównawczego
Pompa wody raczej działa - płyn po otwarciu korka wraca do zbiorniczka wyrównawczego
2 Jak odpowietrzyć układ chłodzenia ?
3 Wąż który "biegnie" do chłodnicy (taki gruby) po pewnym czasie robi się taki dosyć twardy.
4 Jak sprawdzić termostat albo pompę wody ?
5 Wentylator na chłodnicy działa (kolega to sprawdzał i przy okazji jak to sprawdzić czy ten wentylator działa)
6 Jak sprawdzić termostat ?
Wiem że kilku elementów nie będę w stanie sprawdzić z tego względu że nie posiadam warsztatu ani "specjalnych" narzędzi.
Do układu chłodzącego nalewam płyn chłodniczego a nie wodę.
1 Pompa wody jest po to aby płyn spowrotem dostawał się do zbiorniczka wyrównawczego
Pompa wody raczej działa - płyn po otwarciu korka wraca do zbiorniczka wyrównawczego
nie do końca. Pompa wody jest po to, aby wymusić obieg płynu w układzie, a to , że się podnosi płyn po odkręceniu korka wynika ze zmniejszenia ciśnienia po odkręceniu korka.
Cytat:
2 Jak odpowietrzyć układ chłodzenia ?
szukanie nie boli
Cytat:
3 Wąż który "biegnie" do chłodnicy (taki gruby) po pewnym czasie robi się taki dosyć twardy.
bo w środku wzrasta ciśnienie.
wezyr007 napisał/a:
4 Jak sprawdzić termostat
szukanie nie boli
wezyr007 napisał/a:
albo pompę wody ?
pompa na 90% działa najczęściej psuje się w ten sposób, że przecieka.
wezyr007 napisał/a:
5 Wentylator na chłodnicy działa (kolega to sprawdzał i przy okazji jak to sprawdzić czy ten wentylator działa)
podstawowe sprawdzenie, to odłączyć czujnik temperatury- wentylator powinien się zacząć kręcić. Dodatkowo, żeby mieć pewność, czy działa musiałbyś podłączyć go do komputera, i sprawdzić, czy pierwszy bieg załącza się przy 104 stopniach, a drugi, przy 112 stopniach.
wezyr007 napisał/a:
6 Jak sprawdzić termostat ?
powtarzasz się
a w ogóle to na początek wymień korek zbiorniczka i sprawdź, czy masz szczelny układ .
Czy mogę odpowietrzyć układ chłodniczy gdy znajduje sie w nim płyn chłodzący ? Z tego co wyczytałem to wystarczy odkręcić 1 śrubkę. Natomiast zastanawia mnie bo na stronce pisze zeby dokrecic.
"Dokręć śrubę odpowietrzającą momentem 9 Nm."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum