Wysłany: Pią Sie 27, 2010 15:01 [R75] Nie działa komputer pokładowy
Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1999
Witam
Dzisiaj po mocnych opadach deszczu wchodzę do mojego Rover 75 2,5 v6 i nie mogę przełączać funkcji w komputerze pokładowym tj. spalenie średnie, zasięg , ilość przejechanych km.
Przycisk załączania tej funkcji umieszczony na końcu dźwigni włącznika kierunkowskazów nie włącza komputera pokładowego.
Co wiecej po wyjęciu kluczyka nie gaśnie mi podswietlenie na liczniku km.
Dodam , ze jakiś czas temu wymieniałem moduł świateł LSM (włącznik świateł, który został zalany pianką w czasie odgrzybiania - założyłem używany i wszystko działało bez zastrzeżeń ).
Jeśli ktoś wie co może być powodem braku działania komputera proszę o pomoc.
Krzysztof
P.S.
Można pisać na GG : 148415
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 21:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 27, 2010 15:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Niestety - co do testu to wszystkie kontrolki działają poprawnie.
Jednak ten górny wyświetlacz w liczniku, na którym zwykle były informacje o otwartych drzwiach, przepalonej żarówce, czy jakimś innym błędzie w ogóle nie działa.
Mogła strzelić taśma w liczniku lub umarł układ odpowiadający za wyświetlanie. Przy sprawnym górnym wyświetlaczu podczas testu powinna się na nim wyświetlać szachownica naprzemiennie żółta/czerwona.
Jeśli awaria się potwierdzi, proponuje podjechać na komputer w celu weryfikacji (najlepiej T4 i poszukać używanego licznika z rocznika 99/00 z anglika i przełożyć pamięć lub kupić nowy na Ebay'u.
Dzięki za info - gdybym kupił używany licznik i chciał to przerobić - dam rade sam czy muszę jakiegoś fachowca z komputerem do tego angazować ?
Drugie pytanie - czy licznik przebiegu km będzie taki jak oryginał ( mam 135 tys km. a auto wcześniej od nowości było w rekach mojej siostry, więc mam pewność, że jest oryginalny).
Jesli wiesz jak to zrobić podeślij prosze link ( najlepiej ze zdjęciami).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum