Wysłany: Wto Lip 20, 2010 12:56 [ALL] różne rozmiary opon
dostałem 4 nowe zimowe opony z tym że dwie są 195/65/15 a dwie 195/60/15 szkoda ich bo są nowe i z chęcią bym założył jest na zimę tylko nie wiem jak to się będzie miało w praktyce i które dać na tył a które na przód i czy można tak śmigać z taka proporcją opon i czy nie będzie się źle prowadzić , producent auta zaleca opony 195/65/15 i 205/65/15 a auto to automat ale to chyba nie ma tu znaczenia
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 12:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 13:03
Ja u siebie miałem niższy profil z przodu i wyższy z tyłu - jakichś problemów z tym nie zauważałem - tylko że u mnie w volvo zalecane były oba z tych rozmiarów.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 14:27
dukat11 napisał/a:
ABS będzie ok ale jak ma ASR to będzie lipa
Czemu ASR miałby nie dać rady? przecież napędzana jest 1 oś, na tej osi identyczne opony więc kontrola ASR nie będzie miała jakichś problemów. chociaż mogę się mylić, ale nie wydaje mi się żeby to po prostu mogło mieć aż taki wpływ.
Mi przy różnicy w profilu 10 ABS wariuje. Przód mam 195/45, a tył 195/55. Trochę dziwnie pedał hamulca przy większych prędkościach się zachowuje. A powyżej 120 km/h wywala błąd i wyłącza ABS.
Ale przy różnicy w profilu o 5 nie powinno być problemów.
nie bardzo kumam tej proporcji, 195/65 są wyższe ale cieńsze ? niż 195/60 ? i wyższe dać na pewno z tyłu ?
jupik [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 15:16
drlubicz napisał/a:
nie bardzo kumam tej proporcji, 195/65 są wyższe ale cieńsze ? niż 195/60 ? i wyższe dać na pewno z tyłu ?
Są jedynie wyższe ,szerokość jest ta sama,dzisiaj z kolegą byłem na wyważaniu kół i się pytał czy czasem nie pokazuje mu błędu ASR lub ABS ,gdyż jak stwierdził ma za niski profil.Jemu nic nie pokazywało a jak ma się to w praktyce to jeszcze się niespotkałem żeby wysokość opony miała wpływ na działanie ABS
Panowie, nie bedzie zadnego problemu z ABS, ani kontrola trakcji. Bylby problem z ESP- kontrola satbilnosci bo roznie tez to moze sie nazywac, gdyby byla w autku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum