Wysłany: Sob Cze 12, 2010 23:23 [214Si] głośniki tył
Szukam dobrej jakości głośników na tył ale takich aby weszły w oryginalne miejsca. Niestety te oryginalne nie wytzymały i membranki poszły się .... ! Może ktoś z was kupował takie? myśle nad takimi 25 -40 Vat w bagażniku mam Magnata i wzmacniacz wiec aby to jakos dawało rady
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 12, 2010 23:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Znajomy ma Blaupunkty GTc 542 i radzą sobie nieźle. Dodatkowym atutem jest odseparowanie głośnika wysokotonowego, dzięki czemu można go ustawić w kierunku "przestrzeni pasażerskiej".
Dlaczego nie powinno się montować głośników z tyłu:
- Montowane w półce charakteryzują się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
- Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
- Niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
- W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
Dlaczego nie powinno się montować głośników z tyłu:
- Montowane w półce charakteryzują się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
- Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
- Niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
- W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.
Lisus niezłe opowiadanie napisałeś może i masz racje ale ogólnie chciałbym mieć tam jakieś głośniki wsadzone, oczywiście nad przodem tekże mysle
Jak by ktoś takie głośniki na tył widzial na allegro prosze o linka. Nie wiem jakie znaleźć
sic_corey jak coś znajdziesz wcześniej odemnie daj znać
swego czasu montowałem w swojej świętej pamięci 200 na tył boschmanna i dawały radę, nie pierdziały i jak się mocniej podkręciło to czuć było bas na przednich siedzeniach. Kosztowały mnie jakieś 70 zeta, oczywiście nowe.
Mylisz moce, jeżeli masz około 4x20W to będzie dobrze. Moc którą podałeś jest mocą szczytową i często zawyżaną przez producentów i nie można się nią sugerować, tylko patrzeć na moc RMS/Ciągłą/Rzeczywista/Nominalna.
china22 napisał/a:
Kase jaką moge wydac to jakies do 100 zł max
Za tą kasę nic porządnego nie kupisz, chyba że jakieś boszmany, ale nie wiem jak to będzie grać.
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
tak jak pisałem wcześniej, miałem buszmeny i wcale nie mogłem narzekać na jakość ich dźwięku. Za niecałe 7 dych to był naprawdę dobry zakup. Tylko z przodu troszkę nie wyrabiały.
Lisus na papierach mam napisane 4x60 W wiem ze zawsze jest zawyżane ale napewno nie 4x20 .. po za tym moze wydał bym nawet więcej ale aby przypasiło w te oryginalne miejsca. Moze poszukam jakiś z Magnata? z tej firmy mam Tube.
Lisus na papierach mam napisane 4x60 W wiem ze zawsze jest zawyżane ale napewno nie 4x20 ..
Wytłumaczyłem Ci, a Ty nadal swoje... Moc podana w papierach jest mocą zawyżoną i można uznać ją za kompletnie nie przydatną! Żadne radio (nawet te najlepsze) nie ma 4x60w!! A te które mają powyżej tych 20W już są w miare "mocne" Piszę tu oczywiście o mocy RMS, a nie szczytowej.
A co do głośniczków to poszukaj może coś z używek... Jakieś hertze, powerbassy.
No z nowych ewentualnie GMS.
Ja mam włożone w miejsca oryginalnych Sony jakieś 3 drożne niby te x-plod czy jakoś tak.
A teraz szukam czegoś do włożenia w półkę, co można zrobić fajnego? Głośniki takie w cenie 150-250zl i jakiś wzmacniacz do nich żeby dawał rade.Chciał bym żeby dawały efekt tuby i zarazem żeby było słychać coś poza basem.Nie chce już tej skrzynki basowej bo jednak zajmuje sporo miejsca, a teraz chce wyjechać a lubię mieć rozkręconą muzykę:)
Moje radio to PIONIER DEH2900MP.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum