Wysłany: Wto Sie 10, 2010 21:46 [wszystkie]Jak wyeliminowac szum opon
Wie ktos co mozma zrobic zeby zminimalizowac szum opon. Zakupilem szersze obony niz w seri i strasznie mnie to drazni teraz. Czy wieksze cisnienie w oponach zminimalizuje szum czy zwiekszy??
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 21:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 21:58
berserker8888 napisał/a:
Czy wieksze cisnienie w oponach zminimalizuje szum czy zwiekszy??
...ciśnienie w oponach powinno być odpowiednie do opon i do masy pojazdu, zwiększenie, lub zmniejszenie ciśnienia, będzie na 100% miało wpływ na intensywność zużywania się opon jak i na skuteczność podczas hamowania jak i na samą przyczepność podczas prowadzenia pojazdu. Szersze opony- większy szum, tak już jest, jeszcze spory wpływ na cichość opony ma kształt bieżnika i rodzaj mieszanki z jakiej wykonana jest opona. Radzę więc nie kombinuj z ciśnieniem, przyzwyczaj się do szumu, lub muza głośniej , lub powróć do poprzedniego rozmiaru
Mam felge 16 cali opony 205/55. Felga ma chyba 7 cali szerokosci poniewaz na okolo 2 centymetry opona wystaje poza obrys auta. Jakie cisnienie dac na przod, a jakie na tyl?
Szum opon w dużej mierze zależy od samych opon. Niektóre sa ciche niektóre głośne a niektóre po prostu zabijają hałasem przy wyższych prędkościach.
Przede wszystkim chyba należy sie zaopatrzyć właśnie w ciche opony.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 11:11
sobrus napisał/a:
Szum opon w dużej mierze zależy od samych opon. Niektóre sa ciche niektóre głośne a niektóre po prostu zabijają hałasem przy wyższych prędkościach.
Przede wszystkim chyba należy sie zaopatrzyć właśnie w ciche opony.
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 12:59
Jak rozumiem kupiłeś nowe opony? Bo nigdzie nie napisałeś...
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
energy jest glosna, tak bardzo ze moi klienci ak po zimowkach zakladaja michalki to przyjezdzaja do mnie na reklamacje ( w kia ceed i carens to fabrycznie montowana guma )
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
Padło pytanie: "Jak wyciszyć szum opon ?"
Zauważyłem, że co niektórzy wykładają (wyklejają ?) nadkole od wewnątrz "sztuczną trawą" czyli plastikowymi wycieraczkami imitującymi trawę...
Podobnież rozprasza ona dźwięk i powoduje, że nie przedostaje się on tak poprzez karoserię do wnętrza auta...
Używał już ktoś z Was tego "patentu"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum