Wysłany: Sob Gru 11, 2010 00:54 magiczna płyta DVD 4,8 GB - co teraz?
Witam, mam film na DVD i chciałem go sobie przegrać.
Wsadzam do laptopa płytkę DVD z filmem, ok obraz się z robił, no więc wsadzam normalną DVD i co widzę? takie coś:
[ Dodano: Sob Gru 11, 2010 00:54 ]
da się to jakoś obejść czy coś? z powodu 100MB nie ma sensu biec po 8,5 GB... ; ( a ta płyta wydaje się być nagrana do "pełna" więc kompletnie nie wiem o co chodzi : (
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 11, 2010 00:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Płyta może mieć dummy file. Jest to plik, bardzo często pusty, który w TOC ma zapisaną nieprawidłową pojemność.
Używając DVD Shrinka nie stracisz menu, brakujące 100MB możesz uzyskać wycinając niepotrzebne fragmenty (jak np ścieżka dzwiękowa po francusku ) lub rekompresując materiał.
Ja proponuje też sprawdzić DVD Rebulider Free z HCEnc - robi pełną dwuprzebiegową rekompresję zamiast rekwantyzacji i jakość będzie wyższa.
ten DVD shrink to jest miazga niesamowity program !
Inny film miał 5.3 GB I SHRINK go tak rekompresował, że wszedł na 4,6 GB DVD ! niesamowity program pogorszenia jakości nie zauważyłem, nie wiem co on zrobił, ale wszystko działa
DVD Shrink robi "bitrate peeling" strumienia MPEG (a konkretnie ma wbudowany rekwantyzator)
Niestety jakość jest średnia. Przy upychaniu 5.3GB do 4.6 tego nie zauważysz, ale jeżeli będziesz miał do upchania pełną DL - niestety tak.
Wtedy zostaje DVD Rebuilder.
Działa z grubsza tak samo, ale jest mniej wygodny w obsłudze. Za to jakość ma lepszą, bo tworzy całkowicie nowy strumień MPEG.
Albo DVDFab . Potrafi "upchać" płytę DL na zwykłą podczas zgrywania (na dysk lub płytę jeżeli mamy 2 napędy).
Na moim przedpotopowym 3-letnim kompie trwa to ok 15 minut.
Jakość całkiem przyzwoita jak na taką prędkość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum