Wysłany: Sro Gru 11, 2013 10:14 [ 416] OLEJ NA TŁOKACH I W KOLEKTORZE
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
WITAM . ostatnio ubywał płyn z chłodnicy i oczywisci dolewałem , dzis jadąc nagle zaczął okrpnie kopcic na biało .samochód przycholowałem i sciągłem głowice i co
na wszystkich tłokach sporo oleju i w kolektorze ssącym. uszczelka pod głowicą na pewno do wymiany ale czy coś więcej prosze o pomoc.... może coś takiego ktos miał. zastanawia się czy
rozglądac się za silnikiem, czy wymienic uszczelke i bedzie ok. czy coś gorszego się stało.
nie da sie jednoznacznie okreslic ze tylko uszczelka i juz. Sam musisz sprawdzić kompresje, ale to przed zdjęciem głowicy. Do tego próba olejowa i bys wiedział co i jak. Jak masz zdjęta głowicę to ciężko ci bedzie sprawdzić szczelność pierścieni, mozesz np zalac wszystkie cylindry nafta i zobaczyc czy szybko będzie uciekac czy będzie stala. Głowicę trzeba splanowac, sprawdzic czy nie ma pęknięć itd, czy zawory szczelne (ewentualnie dotrzeć) tez zalewając nafta i patrzeć czy ucieka przez zawory
jak olej w kolektorze, to pewnie uszczelniacze zaworów. A w cylindrach to był świeży, czy spalony? jak świeży, to raczej musiał pocieknąć przy rozkręcaniu, a jak spalony, to zależy ile go tam było jak mało, to normalne (zwłaszcza przy cieknących uszczelniaczach) a jak bardzo dużo, to trzeba sprawdzić pierścienie
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Witam. Ja miałem coś takiego,tylko że olej był w jednym cylindrze.Głowica poszła do planowania ,ale przed tym została sprawdzona na szczelność i okazało się że jest pęknięta. Szybko na szrot i za 200 zł używka, ponownie próba szczelności ok.Planowanie itp razem 350zł .Założona i jest ok ani kropla płynu nie ucieka .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum