Wysłany: Pon Sie 30, 2010 02:32 [R200 sdi] Rura IC, spadek mocy i czarny dym
Witam
Od kiedy kupiłem samochód (czyli jakieś 3-4 miesiące) wydaje mi się że nie ma on tyle mocy ile mieć powinien. Ale doszedłem do wniosku że ma już swoje lata i przebieg więc coś mu ubyć mogło (0-->100 w 12 sek). Ostatnio jednak przy każdym przekroczeniu 2500 obr zostawiam za sobą czarną chmurę. Na rurze od IC nie zauważyłem żadnych uszkodzeń. Jednak w kilku miejscach zawsze jest taka troszkę wilgotna od oleju. Czy możliwe żeby to było powodem lokomotywy i słabych osiągów?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 02:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rurę odłączyłem i nie było na niej żadnych widocznych pęknięć. Była cała w oleju i brudzie więc doszedłem do wniosku że jakaś nieszczelność być musi. Obkleiłem calutką dokładnie dacktapem i czarnego dymu nie ma. Niestety większej mocy też nie ma co to może jeszcze być ?
Nie wiem czy tak to powinno działać ale jak dodaje gazu to już po puszczeniu gdzieś koło tego modułu od EGRu słychać takie jak by świszczenie jeszcze przez chwile.
plemaster, jeśli na luzie to ok. EGR ma prawo hałasować.
Chyba, że chodzi Ci o to, że np. przy depnięciu w pedał gazu przy 2000 rpm na 5 biegu jest takie jakby terkotanie z okolic właśnie EGRu. To chyba map sensor tak trzeszczy.
A co do spadku mocy zobacz rury od turbo
Tak na luzie. Bez głowy pod maską bym tego nie usłyszał
[ Dodano: Nie Wrz 05, 2010 21:08 ]
Rury od turbo z grubsza obejrzałem i chyba są ok ale nie wiem za bardzo na które miejsca zwracać szczególną uwagę.
Dzisiaj zauważyłem też że czasem przy przyśpieszaniu potrafi się na chwilę tak jak by przyblokować i po chwili znowu ciągnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum