Wysłany: Wto Sie 31, 2010 21:55 [R600] Rozmiar opon
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Mam takie male pytanie, czy na felge 16cali, szerokosc 7 cali, da rade zalozyc opone 195/60?? Oraz jak to sie bedzie sprawowac w czasie jazdy. Mam zamiar zmieniac opony, narazie mam 205\55 ale jak dla mnie jest zbyt twardo
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 23, 2011 00:10, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 21:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zdenek, ale Ty masz mniejsze auto...do ktorego taka szerokosc jest dedykowana. R600 na 195 waskawo wyglada ale jest okej chociaz sadze, ze najsluszniejsza opona jest 205 do tego modelu. Przechodzac z 205/55 na 195/60 duzo nie ugrasz grubosc ta sama...poamietaj, ze grubosc profilu to nie wartosc w mm tylko procent szerokosci wiec 0,55*205 ~ 0,60*195 ...dalej twardo bedzie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
zdenek, ale Ty masz mniejsze auto...do ktorego taka szerokosc jest dedykowana. R600 na 195 waskawo wyglada ale jest okej chociaz sadze, ze najsluszniejsza opona jest 205 do tego modelu. Przechodzac z 205/55 na 195/60 duzo nie ugrasz grubosc ta sama...poamietaj, ze grubosc profilu to nie wartosc w mm tylko procent szerokosci wiec 0,55*205 ~ 0,60*195 ...dalej twardo bedzie
Hmm, to jakie proponujesz? Mam teraz 205 i troche wystaja poza obrys auta. A przeciez szersza opona= wieksza powiesznia toczenia, oraz wieksze spalanie i wiekszy halas. Zaznaczam, ze zalezy mi szczegolnie na komforcie
A przeciez szersza opona= wieksza powiesznia toczenia, oraz wieksze spalanie i wiekszy halas
=większa przyczepność i lepsza trakcja. Zależy co kto lubi. Tak jak faecd napisał zmiana na 195/60 nic nie da. Zmiana z 16" na 15" poprawi komfort zdecydowanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum