Witam!
przeglądałem forum i szczerze to już sam nie wiem...
Problem jest taki, że kolega mój twierdzi, że mogę do swojego roverka wstawić bixenony (H4)
takie jak tutaj (kliknij) i teraz uwaga NIE ZMIENIAJĄC REFLEKTORA!
Zdjęcia reflektorów dam niżej:
nie wiem czemu nie chce się wyświetlić, więc daje linka niżej:
zdjęcie reflektora
Ogólnie rzecz ujmując to cały ten zestaw zamontuje i xenony będą działać.
Ale mam pytania, czy to jest legalne?
2.czy policja mnie nie zatrzyma i nie zabierze dowodu?
3.dostane bez problemu przegląd?
4. czy nie będę wszystkich oślepiać?
Bo tak na chłopski rozum, jak by zamontowanie xenonów kosztowało 200zl to by wszyscy je mieli....
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 20:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1) nielegalne
2) jak dogoni to zatrzyma, a za takie palniki dowód zabierze
3) jak diagnosta normalny to nie dostaniesz
4) zależy od ustawienia, ale jeśli nawet trochę zabrudzą się szkła reflektorów to będziesz oślepiał już innych
wiem, że są odpowiedzi na moje pytania na forum, tylko delikatnie ujmując jest w nich chaos.
Krótko mówiąc, nie ma co kombinować (bo nie ma to sensu) tylko kupić soczewkowe lampy(by cieszyć się z tego efektu i być spokojnym) i do tego zestaw xenonów(nie konieczne biXenon, bo tam osobno są swiatła długie i krótkie) .
Soczewkowe lampy nic Ci nie dadzą jeśli chodzi o montaż xenonów. Poczytaj sobie przepisy. Musiał byś zamontować spryskiwacze i układ samopoziomujący, a dodatkowo otrzymać na to homologację. Soczewkowe reflektory do R200 mają homologację tylko na zwykłe żarówki (według mojej wiedzy).
Soczewkowe lampy nic Ci nie dadzą jeśli chodzi o montaż xenonów. Poczytaj sobie przepisy. Musiał byś zamontować spryskiwacze i układ samopoziomujący, a dodatkowo otrzymać na to homologację. Soczewkowe reflektory do R200 mają homologację tylko na zwykłe żarówki (według mojej wiedzy).
układ samopoziomujący jest , spryskiwacze owszem trzeba montować bo nie ma.
Ps. jeszcze jedno pytanie bo też się o to spieram z kumplem
czy angel ringi z hondy civic pasują do rovera200?
Kolego wszystko możliwe jest. Wszędzie włożysz xenon lecz pomyśl czy to bedzie przepisowo i czy nie chcesz stracic dowodu rejestracyjnego przez Policje.
Pokaze tobie jak to wyglada xenon ( zestaw Hid) na przykladzie mojego Peugeot'a:
Zrezygnowalem z xenonu gdyż oslepialem innych i moglbym stracic dowodzik
[ Dodano: Pon Kwi 19, 2010 22:25 ]
w Oryginalnych lampach to fajnie wyglada ale sie rozprasza strasznie swiatlo niz skupia
Kolega chyba pomylił silniczek (możliwość) regulowania wysokości świateł z samopoziomowaniem
Tak się jeszcze zastanawiam, nawet jeśli udalo by się zrobic/zalozyć instalacje do samopoziomowania to chyba może by problem z uzyskaniem homologacji do tego, jeśli wszystko ma być zgodnie z prawem, bo tak na dobrą sprawę kto taką homologacje przeprowadza i wydaje ? Urzędy itp więc szczerze wątpie żeby bawili się w coś takiego.
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
standardowe lampy sa ryflowane pod zaókwi halogenowe ktore dają siwatło rozproszone. a ksenon w działa tlyko na na soczewce jako żródło w zasadzie skupione choć nie do końca. niegdyś fabrycnzie montowano ksenony bez soczewek ale szklo było prawie że gkładkie a ryfle były odpowiednio ukształtowane i był specjalny odbłyśnik. JAK TO SOCZEWKI NIC NIE DAJĄ??????? głupota! zamontuj do zwykłcyh standardowych lamp ten zestaw i podjedz do ściany tak 2 metry i zazna powiedzmy czerownym markerem snop swiatla, potem to samo powtóz ale na na reflektorach soczewkowych!!!!! to sie wywrócisz i pójdziesz na klęczkach do częstochowy za herezje które opowiadasz. jak juz ktos chce sie bawic w samoróbe to tlyko gładki klosz i soczewa ustawiona tak jak fabrycznie światło padało albo bardzo podobnie, potem na przeglad i tam mają przyrzad do badania snopu siwatła i ewentualnie poprawią ci. popatrz na mnie, mam to zrobione profejsonalnie, ksenonbarwa fabryczna 4300 jak w mercu czy audi spryski są soczewka jes i głakdie szkło i NIGDY NIE MIAŁEM KONTORLI POLICYJNEJ Z POWODU ŚWIATEŁ! A JAK MIALEM KOTNROLE TO ZADEN POLICJANT NIE ZWRÓCIŁ UWAGI NA ŚWIATŁA!
Wiesz truten23, po części podzielam opinię bastek, sam jeżdżąc często trafiam na kolesi którzy wsadzili sobie ksenowy w zwykłe reflektory i oślepiają mnie.
Lusterko wsteczne sobie "wyłączę", ale boczne dalej mnie oślepiają i tak np. przez 15km
Czasem planuje wsadzić sobie za tylną szybę jakiś stroboskop czy napis "OŚLEPIASZ MNIE" bo tak się czasem jeździć nie da, a co gorsza coraz więcej osób to robi bo instalacja do tego coraz tańsza się robi.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 09:39
Wiesz, sam mam ksenony. Ale ani razu z ich powodu nikt mi nie mignął, a sporo w nocy jeżdżę. Tylko że ja zawsze staram się pamiętać o ich poziomowaniu i czyszczeniu kloszy...
Moim zdaniem częściej oślepiają ludzie ze zwykłymi żarówkami, bo ludzie z ksenonami częściej pamiętają o ich dobrym ustawieniu, bo ciągle się o tym gada.
I gadki o młotku i biciu lamp...
Ciekawe czy kolega bastek, pamięta zawsze o opuszczeniu lamp jak załaduje auto...
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Wiesz mignąć nikt Ci nie migną bo niema czym mignąć z tyłu auta
Ale tak na serio to gadałem przed chwilą z jeszcze jedną osobą która ma 400 i mówiła że u niej też nikt nie mówił że kogoś oślepia wiec może w kloszach 400 mogą być bo pasują.
Ale jak jakiś gamoń jedzie za mną i świeci mi krystalicznym, promienistym niebieskawym światłem to raczej zwykłe żarówki nie są...
Ale tak na serio to gadałem przed chwilą z jeszcze jedną osobą która ma 400 i mówiła że u niej też nikt nie mówił że kogoś oślepia wiec może w kloszach 400 mogą być bo pasują.
zależy też od stanu kloszy, jak się ma nowe to nie ma tragedii ale jak ktoś ma stare zżółknięte i zmatowione to za wesoło nie jest, wtedy też i na zwykłych żarówkach będzie oślepiał
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2008 Posty: 364 Skąd: Racibórz
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 12:22
truten23 napisał/a:
Zdajesz sobie w ogóle sprawę z tego co napisałeś?
jasne bo wkurw..... mnie tacy ludzi niemiłosiernie
ADI-mistrzu napisał/a:
Czasem planuje wsadzić sobie za tylną szybę jakiś stroboskop czy napis "OŚLEPIASZ MNIE" bo tak się czasem jeździć nie da
ja takiego puszczam do przodu i załączam długie, może wtedy zrozumie jakie ma świetne zenonowe żarówki
truten23 napisał/a:
Wiesz, sam mam ksenony. Ale ani razu z ich powodu nikt mi nie mignął, a sporo w nocy jeżdżę. Tylko że ja zawsze staram się pamiętać o ich poziomowaniu i czyszczeniu kloszy...
truten23 napisał/a:
Ciekawe czy kolega bastek, pamięta zawsze o opuszczeniu lamp jak załaduje auto...
ja się nie staram pamiętać tylko zawsze to robię
truten23 napisał/a:
Moim zdaniem częściej oślepiają ludzie ze zwykłymi żarówkami,
to dlaczego producenci jeszcze wsadzają zwykłe żarówki do nowych aut? robią na złość?
truten23 napisał/a:
ludzie z ksenonami częściej pamiętają o ich dobrym ustawieniu
świetnie tylko że nie pamiętają o tym że zenon ma być w soczewce a nie zwykłym kloszy który wali po oczach że hej
szoso420 napisał/a:
zależy też od stanu kloszy, jak się ma nowe to nie ma tragedii ale jak ktoś ma stare zżółknięte i zmatowione to za wesoło nie jest, wtedy też i na zwykłych żarówkach będzie oślepiał
Kolega założył ksenony do dwusetki i pomimo dobrego ich ustawienia po pewnym czasie zrezygnował. Pomimo że miały najniższą dostępną temperaturę światła (barwa zbliżona do porządnej żarówki), to stojąc obok samochodu ciężko się było patrzeć w kierunku reflektora gdyż rozproszone na szkle światło raziło w oczy. Nie mówię tu o patrzeniu na wprost tylko pod sporym kontem, co przy zastosowaniu zwykłej żarówki nie wywołuje najmniejszych problemów.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 82 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 19:27
Jest jeszcze sprawa taka,że do soczewek można włożyć zwykłe ksenony a do zwykłych lamp (żeby właśnie nie razić innych kierowców) są ksenony z taką obwódką na żarniku.W soczewce jest ewidentne odcięcie światła powyżej którego światło się nie wydostaje a zwykła lampa świeci całym kloszem.
_________________ Moc jest bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawą,a turbo podstawą...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum