Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 19:42 [R all] Polerowanie auta
Jako że na jednym z nadkoli miałem trochę mikro rysek i lakier mi się wydawał już nieciekawy to spróbowałem po umyciu auta trochę to miejsce przepolerować pastą. Była To ta popularna Tempo. Rozsmarowałem jej trochę na nie do końca wyschniętym lakierze, odczekałem pół minuty i zacząłem solidnie polerować miękkim kawałkiem ręcznika, później trochę popsikałem wodą i dalej się z tym trudziłem, a efekt był jeszcze gorszy niż przed polerowaniem. Lakier mocno zmatowiał. Nie wiem czy to normalne ale jak przetarłem to jeszcze chusteczką to barwiła się na kolor lakieru. Czemu tak się stało i co z tym zrobić?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 19:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Wrz 19, 2010 13:26
Shrekinho90 napisał/a:
A lakiernik będzie to musiał malować od podstaw, czy tylko przeleci bezbarwnym?
Na 99,9% od nowa cały element kolorem (bazą). Najlepiej podjedź do lakiernika i powie co i jak. Jeżeli pomalujesz na to tylko klarem to raczej wyjdą łatki.
lakier nie powinien odpaść chyba że to był już lakierowany element i lakierowany w nieodpowiednim przedziale czasowym (baza + bezbarwny) a co do naprawy to jeśli na prawdę lakier odpadł to teraz trzeba zedrzeć ile się da bezbarwnego by już nie odpadało i przelecieć cały element na nowo baza + lakier
PS. mi to wygląda na akryl a na rancie po prostu odpadł CI lakier do podkładu i wystarczy zrobić zaprawkę
Chustka barwi się na kolor lakieru - ale pytanie - czy na całym błotniku tak jest? Możliwe, że ktoś cośtam kombinował i polakierowane toto jest zwykłym akrylem w kolorze Jak już będziem wiedzieć, czy na reszcie błotnika jest kolorowy akryl, czy też baza + klar - wystarczy zrobić wpyłkę taką samą metodą, przetrzeć papierkiem 2500 i na koniec polerka Fareclą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum