Wysłany: Czw Cze 03, 2010 10:25 [R75] Klimatyzacja a brak mocy
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Wiem, że włączona klima może wpływać na obniżenie mocy, jednak zastanawiam się czy aż do tego stopnia co w moim R75. Przy ruszaniu ze świateł z włączoną klimatyzacją, odchodzą mnie nawet maluszki W R620 Si nie mam takiego problemu
_________________ Monika
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 11:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 10:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja czuję wyraźną różnicę, przy ruszaniu zachowuje się jak krowa lub mercedes 190D. Jak zamierzam np. śmignąć przez krzyżówkę to wyłączam klimę, bez której roverek zbiera się bez zarzutu. Lubię pierwsza ruszać spod świateł i ta mułowatość naprawdę mnie wkurza
[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 15:48 ]
Gdzie może leżeć przyczyna takiego stanu rzeczy ?
[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 15:53 ]
Dodam jeszcze, że jak się rozbuja, to nie czuję braku mocy i rozpędzony zasuwa aż miło. Niestety w jeździe miejskiej nie mam na to szans - średnia prędkość w szczycie to 35 km. Zaczyna się sezon na klimę i nie chciałabym rezygnować z jej używania, jednak w moim mieście przyspieszenie jest niezbędne w szczycie, żeby nie wracać do domu 10 km przez 45 min
[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 16:02 ]
Czy wpływ na to może być sprężarka? we wnętrzu jej nie słychać, ale jak pierwszy raz ją usłyszałam na zewnątrz to aż się przestraszyłam - warczy jak wielki agregat
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 15:13
monia0023 napisał/a:
warczy jak wielki agregat
Podjedź do warsztatu niech ją obejrzą.
[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 16:13 ]
Myślałem że może są jeszcze jakieś inne objawy, ale z tego co napisałaś to nie, więc pozostaje obejrzenie kompresora przez fachowca.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 16:42
monia0023, u mnie jest podobnie . Też jak chcę bryknąć szybko z pod świateł to wyłączam klimę, a przy zmianach biegu muszę wkręcać go o te 200-400 obrotów wyżej. Gdy byłem ostatnio w serwisie klimy(bo coś mi grzechocze po włączeniu), magicy stwierdzili, że mam lekko zatartą sprężarkę. Nie całkiem zatartą, ale przytartą - bardzo ciężko ruszyć ją ręką. Może to jest przyczyną przymulenia roverka. A przy okazji mam pytanko. U mnie, na postoju gdy włącze klime, zaczyna pracować wentylator, ale sprężarka nie chodzi, dmucha z kratek ale letnie powietrze. Dopiero gdy przygazuję do ok.2000 i tak parę sekund przytrzymam, obroty spadają i zaczyna dmuchać zimne. Czy u Was, na postoju po włączeniu klimy od razu daje zimnym, czy tak jak u mnie?
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 16:45
w tym wypadku do sprawdzenia sprężarka ,ale także aparatura paliwowa , ponieważ włączenie klimy powoduje bardzo duże obciążenie dla silnika , i wtedy motor musi zwiększyć dawkę paliwa.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Proszę jeśli byłbyś tak miły i sprecyzował, bo ja jestem "blondynka" w tym zakresie
gustav.pl, moja sprężarka załącza się także na postoju, nie sprawdzałam jak dmucha w środku, bo słyszę ją jak otwieram garaż
[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 18:34 ]
Jak stoję w korku dmucha normalnie
[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 18:35 ]
Klima w R620 chłodzi lepiej i szybciej
Dzięki za szybką odpowiedź Jutro podjadę do serwisu klimy. W tym miesiącu będę zmieniać wszystkie filtry i płyny ustrojowe to poproszę speca żeby popatrzył
[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 18:46 ] PHJOWI, dzięki Tobie będę mogła dogadać się ze specem (mam nadzieję)
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 20:35
monia0023 napisał/a:
moja sprężarka załącza się także na postoju, nie sprawdzałam jak dmucha w środku, bo słyszę ją jak otwieram garaż
Słyszysz sprężarkę czy wentylator klimy?
monia0023 napisał/a:
Jak stoję w korku dmucha normalnie
No tak, u mnie jak się włączy to później też jest . Chodziło mi o to, że np. po odpaleniu samochodu włączam klime i coś dmucha, ale nie to co powinno. Dopiero jak przygazuje, widzę na obrotomierzu jak spadają obroty i z nawiewów leci chłodzik
monia0023 napisał/a:
Przy ruszaniu ze świateł z włączoną klimatyzacją, odchodzą mnie nawet maluszki
Ty tak na poważnie z tymi maluszkami Chyba, że po tuningu......
Chodziło mi o to, że np. po odpaleniu samochodu włączam klime i coś dmucha, ale nie to co powinno. Dopiero jak przygazuje, widzę na obrotomierzu jak spadają obroty i z nawiewów leci chłodzik
Jutro sprawdzę
gustav.pl napisał/a:
Ty tak na poważnie z tymi maluszkami Chyba, że po tuningu......
No z maluchem nie próbowałam, ale naprawdę różnica jest baaardzo wyraźna. Odjeżdżają samochody stojące przede mną, ja ich doganiam dopiero jak włączy się turbo
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 21:15
W ogóle w 75-tkach dwa pierwsze biegi na kolana nie powalają, ale jak jeździłem z włączoną klimą to jakieś masakry nie było. Jak chciałem się się ścigać z pod świateł, to tak jak Ty wyłączałem klime, a z klimą czuć było różnicę i roverek zbierał się jak przeciętny "Kowalski". Przyzwyczaiłem się do tego i uważałem za coś normalnego Teraz klimy nie używam bo raz, że mnie postraszyli przytartym kompresorem, a dwa to niezidentyfikowane jeszcze terkotanie po włączeniu klimy
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 08:06
Klima normalnie sprawna zabiera około 8 do 10KM. To jest sporo, a jak jeszcze przytarte łożysko w sprężarce, to stawia jeszcze większy opór.
monia0023 napisał/a:
wydaje mi się, że R75 CDTi lepiej się zbiera, niż R620 Si na gazie
gustav.pl napisał/a:
W ogóle w 75-tkach dwa pierwsze biegi na kolana nie powalają
CDTi i tak jedzie zupełnie inaczej niż CDT, nie ma tej duuużej mułowatości poniżej 2000rpm, jest, ale nie tak duża. Ale jednak z autem po chipe po prostu nie ma porównania, inna jazda jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum